Harā matar pulao – egzotikus sült rizs

Admin Hírek, Köretek, Receptek

A rizs alapvető köretünk, amelyet nagyon gyorsan meg lehet unni, ha mindig csak sós vízben főzve, vagy vegetával tálalja valaki. A rizs ugyanakkor kiváló alap is, amit könnyedén feldobhatunk. Indiában reggelinek, csemegének is fogyasztják, de a zöldséges főételek mellé is kínálják. A pulao zöldséges, vagy olykor gyümölcsös sült rizst jelent, lelke a pirított olajos magvak és a keleties fűszerek. Ha intenzívebb ízre vágyunk használhatjuk por fűszerekkel, ha viszont fontosak a szép színek a tálalásnál, akkor érdemes egész fűszereket használni és pirítani a rizs alá.

A jó rizs ott kezdődik, hogy tudjuk, hogy az adott rizsfajtánkat hogyan készítsük el. Van, amit sós vízben kifőzve, vagy vajon párolva tudunk a legtökéletesebben elkészíteni, a főzési idő is változhat, de Indiában gyakran készítik kuktában is.

Hozzávalók:
350 g hosszúszemű rizs
5 egész kardamom
1 szem ánizs
8 dl víz  – de ez  rizs típusától is függ
2 1/2 kávéskanál só
1 kávéskanál kurkuma
4 evőkanál ghí/vaj vagy olaj
1 hosszú fahéjrúd
6 egész szegfűszeg
100 g tisztított mandula vagy kesudió
300 g zöldborsó (fagyasztott, vagy előre párolt)
4-5 szem curry levél

A rizst megmossuk és lecsöpögtetjük. A ghíben/vajban, vagy növényi olajon megpirítjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a kissé összetört egész kardamomokat és a mandulát, kesut, hozzá tesszük az egész ánizst. Hozzáadjuk a rizst, és addig kevergetjük, míg a szemek átlátszóak lesznek. Ráöntjük a forrásban lévő vizet, hozzáadjuk a sót és a kurkumát, belekeverjük a zöldborsót. 
Felforraljuk, majd szorosan lefedve kis lángon 15-20 percig pároljuk. Ha még ízesebbé tennénk a fogást, egy pici lábasban, 1 kanál olajon megfuttatjuk a curry leveleket és a tálalás előtt a rizs tetejére locsoljuk. Főétel mellé, vagy reggelinek önmagában, kis csípős szósszal is tálalhatjuk.

Elkészítési idő: 30 perc