Kāḍhi – Gujarati joghurt-leves

A Kāḍhik krémes joghurt alapú levesek, melyeket általában rizzsel ill. kitchrivel tálalnak.

Kadhi

Hozzávalók:
3 evőkanál átszitált csicseriborsó (esetleg sárgaborsó) liszt
5 dl víz
4 dl joghurt
1/2 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
2 evőkanál ghí vagy olaj
1 kávéskanál fekete mustármag
2 hegyes, csípős zöldpaprika
1 kávéskanál reszelt friss gyömbér
8-10 curry levél
1 kávéskanál lepkeszegmag
1/4 kávéskanál hing
1 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél vagy petrezselyem

Az átszitált csicseriborsó lisztet 1/2 dl vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a maradék vizet, a joghurtot, a kurkumát, a cukrot és a sót, és habverővel alaposan elkeverjük. Felforraljuk, majd kis lángon gyakran kevergetve még tíz percig főzzük. A ghít felmelegítjük, és a mustármagot kipattogtatjuk benne. Beledobjuk a római köménymagot, a szegfűszeget és a curry levelet. Amint a curry levél megfeketedik, beleszórjuk a lepkeszegmagot, és addig kevergetjük, míg a lepkeszegmag néhány árnyalatnyit sötétedik. Ekkor hozzákeverjük a hinget, majd az edény tartalmát a finomra vágott paprikával és a gyömbérrel együtt a Kāḍhihoz adjuk. Jól elkeverjük, és levesszük a tűzről. Apróra vágott korianderlevéllel tálaljuk.