Paratha – Réteges lepény

Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehér liszt
2 evőkanál olvasztott vaj vagy ghí
150 ml meleg víz
1 kávéskanál só
10 kávéskanál ghí

A kétféle lisztet összekeverjük, sózzuk és belemorzsoljuk a vajat. A meleg vízet fokozatosan hozzáadva középkemény tésztát készítünk. 30 percre félretesszük. Újra átgyúrjuk, 10 egyenlő nagyságú gombócot gyúrunk belőle, amiket nyirkos ruhával letakarunk. Az elsőből kevés liszt segítségével vastag lepényt gyúrunk, a felületét megkenjük olvasztott vajjal vagy ghível, megszórjuk liszttel, és félbehajtjuk. Ismét vajazzuk, lisztezzük, és még egyszer félbe hajtjuk. Háromszöget kapunk, melyet vékonyra nyújtunk, és a felforrósított palacsintasütőbe helyezünk. Többször forgatva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg! A sütés befejezése előtt a paratha tetejére csurgatunk 1 kávéskanál ghít. Ettől felfújódik. Valamennyi parathával hasonlóképpen járunk el. Forrón tálaljuk őket.
A tészta elkészítési ideje: 15 perc.
Pihentetési idő: 30 perc.
A parathák elkészítése darabonként: 8 perc