Édes műalkotások – a marcipán

Admin misc, Receptek

Egy legenda szerint, amikor 1347–1353 között a legnagyobb európai pestisjárvány zajlott és Európa lakosságának egyharmadát elpusztította, létfontosságúvá vált, hogy olyan új élelmiszereket találjanak ki, amelyek nem romlanak könnyen. Így született meg egyik kedvenc finomságunk…

Bár köztudott, hogy a Krisna-hívők sok – másoknak természetes – konyhai alapanyagot elhagynak étrendjükből, pl. a húst és tojást, ugyanakkor kevesen sejtik, hogy éppen ezért nagy mesterei a friss, finom, egészséges, tápláló finomságok készítésének. A Krisna-tudatos vagy más néven védikus konyhaművészetben külön hagyománya van az édességek előállításának. A legfinomabb édességek nem csak a főzés során jelentenek kihívást, hanem többnyire gasztronómiai díszítőelemek, olyan szép, egyedi nyalánkságok, amelyek elkészítéséhez nem árt a jó kézügyesség. Az igazi művészek olyan nassokat készítenek, amelyek képzőművészeti alkotásként is megállnák helyüket. A remekeket azután – mint minden élelmiszert – felajánlják Istennek, hogy egyfajta megszentelt, lelki étellé, praszádammá váljanak.
Az egyik legcsodálatosabb és legkörülményesebb édesség a marcipán, amely igény szerint dísz vagy ennivaló is lehet. A marcipánok titkáról, erről az egyébként vegán és igen egészséges finomság titkairól egy marcipános mestert, Anupama matadzsít kérdeztük.

Mióta foglalkozol marcipánkészítéssel és hogyan jött ez a sugallat?
Tizenöt éve, hogy egy marcipánüzemben kezdtem dolgozni. Ezután otthon is rákaptam, hogy mindenféle egyedi ötleteket megvalósítsak. Legtöbbször ismerősöknek, barátoknak.

Honnan jön az inspiráció az egyes formákra? Látok az alkotások között kis kupolás pavilont, rózsát, figurákat…
Legtöbbször megrendelés alapján jön egy ötlet, ez pár napig alakulgat a fejemben, amit utána megvalósítok.

Ehető egyébként ez a fajta marcipán vagy ez csak díszítő elem?
Természetesen ehetőek a figurák!

Egyik-másik marcipánfigura igazán tirádás, bonyolult mestermunka. Mennyi idő elkészíteni egy-egy ilyen alakzatot?
A gondolkodás a legtöbb, leghosszabb időt igénybe vevő munkafázis, amit persze az aprólékos részletek kidolgozása követ, amire szintén sok időt kell szánni. Van egy pont, amikor úgy érzem, hogy kész a munka és akkor abbahagyom. Egy-egy forma lehet pár óra, de akár több nap is, mire kialakul.

Mesélj nekem egy kicsit a marcipán alapanyagáról. Tudjuk, hogy a kiindulási alap a mandula, de hogyan készül ez a finomság? Házilag megcsinálható?
Igen házilag is elkészíthető, de nagyon hosszadalmas és fárasztó folyamat. Az alapanyag mandulából és cukorból készül. Az egész munkafolyamat a mandula hántolásával történik. Ezután alaposan megőröljük a magokat. Amihez cukrot és cukorszirupot adunk hozzá, majd ezt a masszát többször áthengereljük. Az üzemekben ezt nagy teljesítményű gépekkel csinálják, hogy a mandulaolaj kipréselődjön és jól formázható legyen. Ez otthoni körülmények között is megoldható, ha van egy tésztanyújtó gépünk, amin át lehet hengerelni. De így sajnos nagyon nehéz elérni a jól formázható állagot.

Ez egyébként egy ilyen régi típusú mesterség, mint mondjuk a gyékényezés? Mi a története, mióta készítenek marcipánt?
Egy legenda szerint, amikor 1347–1353 között a legnagyobb európai pestisjárvány zajlott és Európa lakosságának egyharmadát elpusztította, létfontosságúvá vált, hogy olyan új élelmiszereket találjanak ki, amelyek nem romlanak könnyen, és sokáig eltarthatóak. Milánóban egy Márton nevű pék próbálkozásának az eredménye az olajos magvakból gyúrt mézes pogácsa volt és innen ered a marcipán (marci-panis, panis martius) vagyis a Márton kenyere (németül Markusbrot).

Mások szerint a marcipán (marzapane, vagyis mézeskalács) olasz közvetítéssel került Európába, valószínűleg Törökországból, Iránból vagy Irakból, ahol a marcipán őse a háremhölgyek csemegéje, egy keleti fűszerekkel ízesített édességféle volt. (A Wikipédián olvashattok erről)

Te házilag készíted egyébként az alapanyagod vagy van valamilyen jól bevált bolti „márkád”?
Igen, a legjobb minőségű Szamos Marcipánmasszát használom.

Otthonra, ha gyerekekkel szeretnénk marcipánfigurákat készíteni, milyen típusú marcipánt ajánlasz? Házit, valódit, mi az, ami megfizethető, de minőségi?
A nálunk kapható márkák általában jó minőségűek. A Szamos egy kicsit drága. Mindenképpen fehéret vegyenek, így a színezés is lehet egy jó játék.

Ha valaki diabétesszel él, akkor ő fogyaszthatja ezt a marcipánt? Van valamilyen cukorhelyettesítő megoldás ezekbe a finomságokba?
Igen, van biomarcipán mézzel ízesítve. Bár magyar gyártmányúval még nem találkoztam.

Úgy tudom, készítesz speciális kérésre, megrendelésre is marcipánokat. Milyen alkalmakra ajánlod ezt a díszítési formát és hogyan érhetnek el téged az érdeklődők?
Általában születésnapok és esküvők a leggyakoribb események vagy akár céges ajándéknak is ajánlom. De lehet az ajándékozás egy egyszerű baráti gesztus is. Az a jó benne, hogy igazából bármilyen alkalomra megfelelő.
A www.harimarcipan.blogspot.com a mi oldalunk, ahonnan rendelhetők is a marcipánok, illetve a www.csokima.eu címen is lehet a csokik mellé rendelni a webshop fülre klikkelve.

Szerk.: Fodor Kata