Buddha ereklyék világkörüli úton

Admin Vallásközi - Egyházközi találkozók

Augusztus 1-én a hivatalos megnyitó előtt 2 órával, a díszvendégek körében vett részt a Krisna-hívők egy csoportja az ünnepségen. Az érkezést követően megköszönték a meghívást Láma Csöpelnek, a közösség vezetőjének és Balogh Zsoltnak. Külön örömükre szolgált találkozni Dr. Csepregi Andrással, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetőjével és Egyed Judittal egyházügyi főtanácsadóval.

Idén a Syma csarnok adott otthont a kegytárgyaknak. A buddhista hit szerint ezek az ereklyék a megvalósulást elért mesterek hamvai között találhatóak illetve a Buddhához hasonlóan megnyilvánult lények csontjaiból keletkeznek. E gyöngyökről azt tartják, törhetetlenek, még ha vasmozsárban próbálnák összetörni, akkor sem sikerülne. Az ereklyegyöngy (tib: ringszel) csodálatos módon megsokszorozódik, ha megfelelően tárolják és tisztelettel gondozzák. Máskülönben el is tűnhet.

Az ereklyék létrejöttére és időnkénti sokszorozódására nincs természettudományos magyarázat. Az ilyen ereklyéket a világon mindenhol sztupák, templomok, kolostorok őrzik őket. A kiállítás 2001 óta utazik a föld körül és célja, hogy mindenki részesülhessen a gyöngyök áldásából. Az utazás 2010-ben fejeződik be, amikor is az ereklyék elfoglalják végső otthonukat az Indiai Kushinagarban egy hatalmas Buddha szobor belsejében.