Halál, temetés és gyász a különböző vallásokban

Admin Vallásközi - Egyházközi találkozók

A Jókai Klubban megrendezésre kerülő programsorozat egyik legérdekesebb része volt elmúlt hét szerdán (márc. 21.). Vallástól és hittől függetlenül, mindenkit egyformán érint a halál problematikája, mellyel mindannyian szembesülünk. Hogyan értelmezik a halál kérdését az egyes vallások? Mi is történik ilyenkor, és mi történik a halál beállta után? Hogyan gyászolnak különböző felekezetek? Milyen temetkezési szokásokkal találkozhatunk? – ezekről a kérdésekről beszélgettünk az öt fő világvallás követőiként.

A programot dr. Pilling János pszichiáter vezette be előadásával. A halál kérdésköréről beszélt, történelmileg vizsgálva a témát. Kitért ennek különféle értelmezési lehetőségeire, a temetkezési szokások változását is megemlítve – Európa viszonylatában. A gyászolók különféle hangulatát is figyelemmel kísérhettük a gyász során.

Ezt követően Kocsmárszky Anett és jómagam (Govardhana das) beszéltünk a hindu vallás tanításairól, a lélek jelenlétét és lélekvándorlást is kifejtve. A halottakat elhamvasztjuk, az elhunyt személy hozzátartozói, barátai pedig közös megemlékezést tartanak a tiszteletére.
Előadásunk után a buddhista felfogásról és szokásokról hallhattunk, melynek sok hasonló vonása van a miénkkel. A zsidó vallás képviselői elmondták a részletes temetési szertartásukat és azt is, milyen érzés, amikor a közösség mindenkit gyászol. A kereszténység részéről mind a katolikus, mind a protestáns egyház teológiáját és liturgiáját hallhattuk. Az iszlám vallás tagjai fejjel Mekka felé temetkeznek és a feltámadásra készülnek.
Az előadások után kötetlen beszélgetést folytattunk egymással, az elhangzottakkal kapcsolatban.