Krisna-hívők a Bánkitó fesztiválon

Admin Vallásközi - Egyházközi találkozók

Az idei volt a második Bánkitó Fesztivál, ami egy évről-évre megrendezésre kerülő nyári program. Gyönyörű természeti környezetben került sor a színes programokat nyújtó nyári rendezvényre, amit az Index “az ország legaranyosabb fesztiváljának” nevezett.
Augusztus hetedikén, szombaton vett részt Govardhana das (Tornóczky Gusztáv) és Isvara Krsna dász (Tasi István) két vallásközi programrészben. A helyi evangélikus templom karzatán került sor arra az eszmecserére, amit délután kettő órától folytattak egyházi képviselők a kisebbségek és egyházak témájáról. Székely János római katolikus püspök, Iványi Gábor metodista lelkész és Govardhana das Krisna-hívő lelkész beszélgettek az egyházak szerepéről a hazai, főleg roma kisebbségek életében – természetesen arról is szó esett, mit tehetnek az egyházak a kisebbségek helyzetének javítása érdekében. A beszélgetést Czene Gábor, a Népszabadság ismert újságírója vezette, aki rákérdezett a magyarországi aktuális helyzetre az egyházak képviselőitől.
Egészen más jellegű volt az a másfél órás program, amelyen négy vallás képviselői mutatták be zenés “feldogozásban” hagyományuk tanítását Isten és a természet kapcsolatáról. Először zsidó fiatalok énekeltek erről a témáról, amit a pannonhalmi bencés szerzetesek művészi igényű három fős kórusa követett. Különleges élményt jelentett az afrikai muszlim előadó éneke, amit szakszofon hangja kísért. Isvara Krisna das a Krisna-hit tradíciójának fontos részét képező “árati” szertartást mutatta be, miközben elmagyarázta, hogy az Istennek felajánlott kellékek hogyan jelképezik a teremtés egyes elemeit, amit a hívők hálából “visszaajánlanak” Istennek. Füstölő, mécses, víz, virág és legyező voltak a szimbólumok, amelyek segítségével a Krisna-hívők fő szent könyve, a Bhagavad Gítá tiszteletére mutatta be a szertartást. A hangulatos ceremónia végén Isten neveit, a Haré Krisna mantrát énekelte, amit a hallgatók közül többen dúdolva követtek, sőt a szakszofon is bele-beleszólt. A bemutatókat közös csemegézés követette, a különböző vallású hívők pedig hosszas baráti beszélgetésbe elegyedtek.