Mi történik a halál után? (2006. okt. 27.)

Admin Vallásközi - Konferenciák

Mi történik a halál után? – címmel vallásközi konferencia került megrendezésre a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége szervezésében.

A párbeszéd egy rendezvénysorozat része, melynek címe „Vitatkozzunk szelíden – Vallásközi Konferenciák”, amely lehetőséget ad arra, hogy alkalmanként egy-egy témát alaposabban megbeszéljünk két vallás részvételével. A rendezvénysorozattal azt szeretnénk bemutatni, hogy a különböző vallású emberek békésen élhetnek egymás mellett, miközben ismerik, és őszintén meg tudják vitatni a világnézeteik közötti eltéréseket is. Párbeszédeink katolikus-, zsidó-, református- és buddhista – Krisna-hívő részekből állnak.

A Katolikus – Krisna-hívő párbeszéd témája: “Mi történik a halál után?” volt.

Dr. Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorhelyettese és Sivaráma Szvámi, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének vezető lelkésze folytattak párbeszédet a témáról. A konferencia moderátora Dr. S. Szabó Péter volt, aki a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának kandidátusa. Ő nyitotta meg a rendezvényt a vallásközi párbeszéd jelentőségéről szóló bevezetőjével. Ezek után két fő témáról tartottak eszmecserét az előadók: az egyik téma az ember azonossága (emberkép) volt, a másik pedig a halál és halál utáni események. Az előadók nem csak szentírásaik álláspontjait ismertették, hanem kérdéseket is tettek fel egymás teológiájával kapcsolatban. Az utolsó félórában a mintegy kétszáz fős hallgatóságnak is lehetősége nyílt, hogy kérdéseket tegyen fel Sivaráma Svámínak és Dr. Kránitz Mihálynak. Végül mindkét előadó összefoglalta, hogy számára mi volt a ma esti párbeszéd lényege és elköszöntek a hallgatóságtól.

Konferenciánk befejezése után, pogácsával és frissítővel kedveskedtünk vendégeinknek az előtérben. A Magyar Televízió vallási stúdiója a konferencia előadóival külön riportot készített a “Sokszínű vallás” című rendszeres műsora számára.