Vajon ki tartozik Isten népéhez?

Admin Vallásközi - Konferenciák

Vallásközi konferencia, 2007. November 26.

Az előző évekhez hasonlóan a Bliber Rendezvényház helyszínén került sor erre a barátságos hangulatú, nyilvános beszélgetésre Dr. Schőner Alfréd rabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora és Sivarama Szvámi vasinava teológus, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége vezető lelkésze között. Párbeszédük arra keresett választ „Vajon ki tartozik Isten népéhez?” A beszélgetést Nagypál Szabolcs római katolikus teológus, a Pannonhalmi Békés Gellért Ökumenikus Intézet munkatársa vezette. Az érdekfeszítő párbeszédet több mint 70 érdeklődő jött el meghallgatni.
A beszélgető partnerek először általánosan elemezték e kérdéskört, majd több a témához kapcsolódó rövid kérdést válaszoltak meg, ki-ki a saját vallási látásmódja szerint. Megvizsgálták például, hogyan tekintenek egy vallási tradíció követői más egyházak híveire, valamint folytatnak-e a meghívott vendégek által képviselt egyházak misszionárius tevékenységet. Végül megvitatták, hogy az adott vallási tradícióba „születni” kell-e vagy ez az egyén szubjektív felnőttkori döntése. A beszélgetés utolsó szakaszában a közönség is feltett néhány kérdést a meghívott vendégeknek:
– Mit jelent a más élőlények iránti tisztelet, és milyen jelei mutatkoznak meg ennek a táplálkozási szokásokban?
Isten benne lakozik mindenkiben? Ennek tükrében hogyan kell tekinteni más emberekre?

Az MTV1 „Sokszínű vallás” című műsora felvételt készített az előadás során, majd a program befejeztével interjút készített a beszélgető partnerekkel, a moderátorral és a rendezvény szervezőjével.
A 2 órás párbeszéd anyagát később DVD-én is kiadjuk. Ezzel kapcsolatban a következő e-mail címen lehet érdeklődni: [email protected].