Jubileumi év és Śrī Kṛṣṇa Janmāṣṭamī – avagy Kṛṣṇa megjelenése

Admin Hírek, Krisna-völgy programajánló, Programajánló

Milliók ünneplik világszerte Janmāṣṭamīt, az Úr Kṛṣṇa megjelenését és a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete megalapításának 50. évfordulóját.

Kṛṣṇa megjelenése a földi világban
Az Úr Kṛṣṇa földi megjelenésének, azaz születésének évfordulóját Krisna-völgyben ünnepelik meg a magyarországi hívők. Krisna-völgy Somogyvámoson található, Fonyódtól mintegy 25 kilométerre. Itt augusztus 25-én, reggel 7-től egészen éjfélig színdarabokkal, zenével, közös énekléssel, templomi táncokkal, vegetáriánus lakomával, virágdekorációk felajánlásával, este pedig tűzijátékkal ünnepelnek. A résztvevők hagyományos, az ünnephez kapcsolódó dallamokkal, szent történetek felolvasásával és előadások által emlékeznek Istenre, a hintáztatás és csónakáztatás ősi szertartásával pedig igyekeznek örömet okozni Neki.

Részletes program >>

radhakrisna

Kṛṣṇa, a híres Bhagavadgītā elbeszélőjeként, nagy tiszteletnek örvend a filozófiatudósok és a jógik köreiben. Az egész világon többszáz millió hívő tiszteli Őt az Istenség Legfelsőbb Személyiségeként. Évszázadok óta Kṛṣṇa áll a dél-ázsiai templomok középpontjában, azok művészetében és zenéjében. Istenként fogadják el Őt, aki mindentudó, mégis örökké fiatal, és aki szüntelenül a barátaival játszik, miközben minden feledékeny lelket hív, hogy ők is játsszanak vele a lelki világban, csatlakozva isteni kedvteléseihez.

“A Védák, a szanszkrit nyelvű szent szövegek elmondják, hogy Isten mindenkit vonzó, aki mindenki legjobb barátja” – meséli Amrita Hari, a Kṛṣṇa-tudat Nemzetközi Szervezetének szóvivője. „Ezért lett a Janmāṣṭamī, az Úr Kṛṣṇa megjelenési napja az egyik legszélesebb körben ünnepelt esemény Indiában.”

50 éve nyugaton
A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete (ISKCON) idén ünnepli megalapításának, vagyis a mozgalom szervezetként való bejegyzésének 50. évfordulóját. Az ISKCON 1966-ban New Yorkban alapult, amikor is egy hetvenéves indiai szent, A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda egy üzlethelyiségben megnyitotta a nyugati világ első Kṛṣṇa-templomát. Az emberek azonnal megérezték, hogy tőle hitelesen ismerhetik meg az évszázadokon át áhított Kelet és India valódi tudáskincsét.

Az ISKCON alapítója, Swami Prabhupāda azt tanította, hogy a boldogsághoz vezető út nem az anyagiak hajszolásán át vezet, hanem az egyszerű élet, emelkedett gondolkodás, és az Isten iránti szunnyadó szeretetünk felébresztése útján érhető el. Olyan formula ez a boldogsághoz, amely mindenki számára használható és sikert biztosít.

Prabhupada

Talán meglepő, de a hatvanas évek amerikai fiataljai közül sokan voltak fogékonyak Prabhupāda tanításai iránt, úgyhogy frissen alapított szervezete gyors növekedésnek indult. Az elmúlt 50 év alatt az ISKCON nemzetközi közösséggé nőtte ki magát, amelynek több mint 600 temploma és 100 vegetáriánus étterme van, és amely 516 millió példányt adott el 87 nyelven megjelenő könyveiből – ezáltal India bölcsessége immár világszerte elérhetővé vált. A szervezet nemzetközi ételosztó programja csak Indiában naponta 1,2 millió gyermek étkeztetéséről gondoskodik. Magyarországon több mint 500 ezer adag ételt osztanak ki évente az Ételt az Életért Program keretében, és a program egyre csak nő.

Az ISKCON, vagyis a Kṛṣṇa-tudat Nemzetközi Szervezetének monoteista szemléletű vallási tanításai a hinduizmus ún. gauḍīya vaiṣṇava hagyományában gyökereznek. Tanításai szerint:

1. A lélek örök és nem azonos a testtel.
2. Isten egy Személy, aki csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik és akivel újra kapcsolatba kerülhetünk.
3. Neveinek éneklése, azaz a mantrameditáció felébresztheti az önvalóról szóló tudást.
4. Az egészséges és boldog élet a tisztaság, az önfegyelem, a könyörületesség és igazmondás gyakorlásával, valamint a mámorítószerek, a szabályozatlan nemi élet, a húsevés és a szerencsejátékok kerülésével érhető el.

Egyetemes üzenet
Manapság Janmāṣṭamī ünnepét az egész világon különböző vallási és kulturális hátterű emberek egyaránt megünneplik, hiszen a Kṛṣṇa-tudat filozófiája és egészséges, építő életvitele minden ember hasznára válhat, vallási hovatartozástól függetlenül. Az erőszakmentesség és egyszerűség elvei, melyek áthatják a Kṛṣṇa-tudatos mozgalmat, a vallások közötti béke és egyetértés alappilléreit képezhetik.