Augusztus 15.: Janmāṣṭamī, az Úr Kṛṣṇa megjelenésének ünnepe

Admin Hírek, Programajánló

Az idei évben augusztus 15-ére esik Janmāṣṭami napja, amikor Kṛṣṇa e világban való megjelenésére és kedvteléseire emlékezünk.

Mi az a Janmāṣṭamī?

A Janmāṣṭamī az Úr Kṛṣṇa – akit India szent könyvei az Istenség Legfelsőbb Személyiségeként írnak le – földi megjelenésének ünnepe. A világon a legjelentősebb hindu ünnep ez, amiről közel egymilliárd ember emlékezik meg világszerte. A Krisna-hívők számára ez olyan jelentőséggel bír, mint a keresztény világnak a Karácsony és az Újév egyszerre. Ez a nap a lelki megújulás napja, amivel lezárjuk az előző évet és egy tiszta új évet nyitunk.

Megkérdezheti az Olvasó, vajon miért épp ezen a napon? Miért olyan különleges Kṛṣṇa, Isten minden más formájával szemben? A személyessége miatt. Mert minden egyes bhaktájával, aki szeretettel szolgálja Őt, egyedi, személyes módon viszonoz – Ő a legimádnivalóbb, legpajkosabb fiú, a legromantikusabb szerető, a legegyüttérzőbb barát. Janmāṣṭamīn a bhakták Kṛṣṇa e különféle tulajdonságaira emlékeznek. Ahogy Kṛṣṇa egyénileg viszonoz minden egyes rokonával és társával, hasonlóképpen válaszol minden egyes imádójának szíve legbensőbb vágyára és érzésére.

Emlékezzünk hát arra, hogy bármilyen módon imádjuk is Kṛṣṇát Janmāṣṭamī napján, azt viszonozni fogja. Ez egy olyan lelki meditáció, ami nagy mértékben növelni fogja odaadó életünk élményeit, tapasztalatait.

Hogyan ünnepeljük meg Janmāṣṭamīt?

Ahol csak vaiṣṇava templom áll, ott már napfelkelte előtt megkezdődik a fesztivál, ami egészen éjfélig tart, addig a pillanatig, amikor Kṛṣṇa valójában megjelent ezen a világon. Az események sorában találunk kīrtanát, Kṛṣṇa neveinek éneklését, és japát, halk egyéni mantra meditációt. Vannak, akik az éjszakai több mint száz fogásos lakoma főzésében vesznek részt, míg mások színdarabot, vagy táncot adnak elő. Egyes bhakták szebbnál szebb ruhákba öltöztetik és díszítik fel Kṛṣṇa mūrti formáját, közben vannak, akik virágfüzéreket és más díszítést készítenek a templomban. Égnek a füstölők, a hívek a szentírásokból olvasnak, és a legtöbben teljes böjtöt tartanak ezen a napon, hogy lemondásaikkal elnyerjék Kṛṣṇa figyelmét. Kṛṣṇát, vagyis evilági mūrti formáját szó szerint tejben-vajban fürösztik az abhiṣeka elnevezésű szertartás során, vagy hintáztatják a jhulan során.

Végül pedig éjfélkor újra szétnyílik az oltáron a függöny, és megpillanthatjuk az új ruhájába pompásan felöltözött Kṛṣṇát, körülötte számtalan virágdísszel, hangulatos lámpásokkal. Ez a nap fénypontja, ami gyönyörű kīrtannal és pazar lakomával zárul.

Hazánkban a Janmāṣṭami ünnepét Krisna-völgyben tartják a hívek, a budapesti templom korlátozott időben fogadja csak a vendégeket.

Facebook esemény »