Ṣaṭ tila ekādasī: A szezámmagos gabona-hagyó böjtnap

Admin Hírek, Videótár

Az ekādasī egy jellegzetes indiai böjt, böjtölési ciklus, amit szerte a világon vasinavák, Kṛṣṇa-hívők milliói tartanak meg. Az ekādasī böjtök lényege, hogy minden hónapban kétszer, a holdfázis szerint, a növő és a fogyó holdciklus 11. napjain egy napon át nem fogyasztanak hüvelyeseket és gabonaféléket a hívők. 
Ennek egy nagyon jó általános hatása van, amellett, hogy kedvező az emésztésnek és az egészségnek, mentálisan is frissebbek, könnyedebbek lehetünk. Az ekādasī napokon a gabonafélék és a hüvelyesek fogyasztása a tradíció szerint nehezen hat az elmére, viselkedésünkre. Ha viszont meg tudjuk tartani ezeket a böjtöket, könnyebben uralhatjuk vágyainkat és céltudatosabbak, kitartóbbak lehetünk.

A böjt lényege sohasem az éhezés, hanem egy speciális diéta. Ezeken a napokon is bátran fogyaszthatunk gyümölcsöket, a zöldségek nagy részét, előszeretettel főznek ilyenkor spenótos, zöldfélékből készült ételeket, burgonyát, vagy hajdinát és erőszakmentes forrásból származó tejtermékeket is felhasználnak hozzá. Az ekādasīk tehát 2 hetente ismétlődnek, és másnap, dvādaśī napján egy bizonyos időintervallumban gabona elfogyasztásával jelképesen törik meg ezeket. Az ekādasīk évente ismétlődnek, de minden böjtnap más és más jelentőségű, más és más történetet tudhat maga mögött. Így minden ilyen böjtnap egyedi az év során, és speciális eredményeket is elérhetünk az által, hogy ezt a céltudatos diétát betartjuk az adott napon. Bhaktipada das, Kṛṣṇa-hívő lelkész ekādasīkról szóló sorozatában ezeket az érdekességeket tárja fel nekünk.