Zarándoklat Dél-Indiában – Úton Bālājī temploma felé

Admin Videótár

“Dél-indiai utunk egyik különleges állomása volt a Tirupati melletti szent hegynek, a Tirumala hegynek a tetején levő, naponta tízezreket vonzó zarándokhely, Bālājī (ejtsd: Baladzsi) temploma.” – írja Manhertz Edit Vaszati szakértő honlapján. 

Bālājī története hosszú és kacifántos, megpróbálom pár mondattal összefoglalni. Történt egyszer, hogy LakṣmīdeviVisṇu felesége megsértődött a férjére, és a lelki világot otthagyva, itt a Földön elbújt egy barlangban a Tiramala hegy közelében. Visṇu miután látta, hogy ennek a fele sem tréfa, a felesége tényleg elbújdokolt, utánajött, hogy megkeresse. Ő Bālājī, Aki a Tirumala hegy mesés erdejében élt az anyukájával, aki szintén elkísérte. Telt-múlt az idő, Lakṣmīdevīt nem találta meg, viszont egy napon szerelmes lett egy Padmāvatī nevű lányba, akit aztán feleségül is vett. Az esküvőre az összes félisten és a környék királyai mind hivatalosak voltak. Balajinak azonban – Aki az erdő mélyén lakott – nem volt pénze vendégül látni őket. Szerencsére Kuvera, a félistenek péntárosa (aki ugye a házad északi részén uralkodik!), a segítségére sietett és kölcsönzött elegendő pénzt az esküvőre. Az esküvőt megtartották, Bālajī viszont hatalmas adósságba keveredett. Emellett ráadásul Varāha-devának is fizetnie kellett, Aki már korábban erre a hegyre jött, hogy kipihenje a Föld megmentésével járó fáradalmait. (Ez a Varāha ugyanaz a Varāha, Akinek a yantráját délnyugatra tesszük!) Mivel Varāha volt itt előbb, bérleti díjat követelt Balajitól. dőközben persze Lakṣmīdevīnek a fülébe jutott, hogy a férje ismét megnősült. Nagyon megharagudott erre és azon nyomban az ifjú házaspárhoz sietett, hogy kérdőre vonja őket. Amikor találkoztak, mind a hárman mūrtikká (azaz szobrokká) változtak, s ezeket az önmegnyilvánult mūrti formákat imádják a mai napig is Bālajī templomában.

Érdekesség még, hogy Bālājī temploma a világ második leggazdagabb temploma. (A leggazdagabb szintén Dél-Indiában van, Keralában.) A nagy gazdagaság – lelki – oka, hogy az idelátogató zarándokok szeretnének segíteni Balajinak a törlesztésben és a bérleti díj fizetésében, emiatt rengeteg pénzt hoznak. Olyan sokat, hogy több brāhmaṇa (pap) egész nap csak a pénzt válogatja és számolja. A másik ok pedig az, hogy Bālājī nagyon nagylelkű. Azt mondják, hogy a Neki felajánlott pénznek sokszorosát adja vissza. Azt hiszem, a mai világban ez is egy erőteljes motiváció…

A második napon készült ez a rövidke film, amivel igyekeztem visszaadni a Tirumala hegy és a Bālājī templom hangulatát…”

A cikk eredetije itt olvasható >>