Bhaktivinoda Thākura, a példás vaiṣṇava

Admin Hírek

Ma Bhaktividona Thākura megjelenésére emlékezünk, aki elsőként ért el átütő eredményeket a Krisna-tudatos tanítások nyugati elterjesztésében. Összességében közel 100 kötet hagyott hátra és ezek jó részét angol nyelven publikálta, de bengáli fordításokat is készített, nagy eredményeket elérve ezzel a helyi prédikálásban.
 
Nyugat Bengáliában született és már kora gyermekkorától nagyon sokat írt Kedarnath Datta, aki 28. életévében fontos kormányzati elöljárói tisztséget kapott, ami híressé tette szerte a régióban. Folyamatosan publikált, angol nyelven, és végezte kötelességeit, tanulmányozta a vaiṣṇava szentírásokat és írt. Bhaktivinoda Thākura mindemellett családfenntartó gṛhastha volt, akinek 10 gyermeke született, többek között a különleges ācārya Bhaktisiddhānta Saraswati Thākura. Mindezt úgy tudta kivitelezni, hogy híresen precíz és szoros időbeosztással rendelkezett, amelyben időt hagyott olvasásra, imára és levelezésre is. Felesége természetesen nagy támogatást jelentett számára a családi kötelességekben. Bhaktivinoda Thākura az új munkakörének köszönhetően Jagannatha Purība költözött, ahol a helyi templom elöljárója lett és folyamatosan emelte az Úr Jagannātha imádatának sztenderdjeit. Később Vṛndāvanába látogatott, ahol mély kapcsolatot ápolt Jagannath Dāsa Babajival. Az 1880-ban kiadott egy könyvet Śrī Kṛṣṇa Samhitā címmel, ebben a műben fontos összefoglalást közöl Kṛṣnáról, az Istenség Legfelsőbb Személyiségének helyzetéről, inkarnációiról és tulajdonságairól, személyéről. Később útnak indította a Sajjana Toṣanī nevű magazint, a világ első vaiṣṇava újságját. Nyomdát is alapított, valamint létrehozta a vaiṣṇavák világszervezetét.
 
 
Ő fedezte fel az Úr Caitanya valódi szülőhelyét. Egy éjjel fényes kunyhót látott Navadvīpától északkeletre, egy erdős-bozótos régióban, távol a várostól. Másnap azonosította Jagannath Miśra házát vagyis az Úr Caitanya szülőhelyét, amit sokáig nem találtak a vaiṣṇava követők.
 
Bhaktivinoda Thākura azt jósolta, hogy egy különleges kapitány hatására szerte a világon énekelni fogják a Hare Kṛṣṇa mantrát és a Kṛṣṇa-tudat békés, szeretetteljes életfilozófiája elterjed minden országban és városban. Úgy tűnik, igaza lett.
 
Élete utolsó 4 évében egy kunyhóban élt a Radha Kund közelében, teljes elzártságban lelki életére fókuszálva.
 
namo bhaktivinodaya saccidānanda namine, gaura śakti svarūpāya rūpānuga varaya te
 
Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom Bhaktivinoda Ṭhākurának, aki az Úr Caitanya transzcendentális energiájának része és aki szigorú követője a Rūpa Goswami által vezetett bölcseknek.