Karéla Chips – gluténmentes finomság böjtnapokra is

Admin Hírek

Elkészíthető csicseriborsó és hajdinaliszttel is, ropogós, lágyan kesernyés és még egészséges is.

  • 4-5 közepes vagy nagyobb karéla
  • 1 marék hajdinaliszt vagy csicseriborsó liszt, kevés rizsdara/hajdinakása
  • Garam masala vagy chunky chat masala fűszerkeverék
  • Só, fekete só
  • Olaj a sütéshez

A karéla vagy a keserű dinnye/balzsamtök egy olyan különleges növényfajta, amely hazánkban is kiválóan megterem, de csak kevesen ismerik. Egyik fő hely hazánkban, ahol termesztik Krisna-völgy, mivel az Ájurvédából kiválóan ismerik hatásait.

Ázsiai élelmiszerboltokban találkozhatunk vele, rendkívül ízletes, ha tudjuk hogyan kell elkészíteni. Jellegzetessége, hogy egy keserű növény, amely éppen ezért emésztést fokozó, és a kínai gyógyászatban is a szív barátja.

A karéla titka az elkészítésében rejlik. Rágcsálni már 4-5 közepes darab is megteszi egy családnak, kb. fél kg, de mivel csudajó és egészséges, érdemes belőle többet készíteni. A karélát megmossuk, megdörgöljük. Végeit levágjuk, majd kettő vagy három részbe vágjuk. Ekkor meg kell nézni, hogy milyen színű a magja belül. Ha barnás, tökmaghoz hasonló, akkor öregebb darabokkal van dolgunk, ezeket a magokat egy késsel, a fehér belső résszel együtt érdemes eltávolítani, mert nagyon keserű lesz az eredmény. Ha fehér, lágy kisebb magok vannak csak benne, akkor zsengébb darab és az egész növényt érdemes kisütni, csak karikázni kell.

 

A magozás után a karéla darabokat vékonyan felszeleteljük, kb. 3-4 mm-es karikákra. A karikákat egy nagy tálba tesszük és besózzuk kb. 1 kiskanál sóval. Az élményt fokozza, ha fekete sót is adunk hozzá! Összeforgatjuk és 20 percre pihenni hagyjuk. A karéla az uborkához hasonlóan levet ereszt, és így veszít keserűségéből.

Ha lejárt az idő, a karélát átmossuk és egy szűrőbe tesszük, hogy lecsepegjen. Sütésig, ha van rá módunk, erkély, kert, terasz, a napra helyezzük ki ezt a szűrőt, a karéla így szárad és még többet veszít kesernyésségéből.

Innentől a chipsünket elkészíthetjük böjtnapnak megfelelően vagy simán is. Ha gabonamentes böjti karélát készítünk, akkor 1 marék hajdinalisztre vagy gesztenyelisztre lesz szükségünk és egy kiskanál garam masala fűszerkeverékre, de akár ez is elhagyható. Ha nem böjtnapra készítjük, akkor a legjobb választás a csicseriborsó liszt egy kevés rizsdarával és fűszerekkel, pl. hinggel elkeverve.

Egy nagy lábasban forró olajat hevítünk, a karikákat sütéskor egyesével beleforgatjuk a lisztbe majd az olajba tesszük. Közepes vagy nagyobb lángon aranybarnára sütjük a karikákat. Papírtörlőre fektetjük és megszórjuk indiai fűszerekkel, pl. chunky chat masalával, fekete sóval. Az eredmény igazán megéri a befektetett energiát. Vigyázat, függőséget okoz 😉

 
(Forrás: Mohan’s Ayurveda)