Október 30.: Rāmāyaṇa táncdráma az Amrita-Sher Gil Kulturális Központban

Fodor Hírek, Programajánló

Az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ Díválí ünnepe alkalmából egy különleges kulturális eseményt szervez október 30-án az Indiai Nagykövetség kulturális központjában, amelyre mindenkit szeretettel várnak! 🥳🤩

Amrita Sher-Gil Kulturális Központ, 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.
2024.10.30., 18.00
A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet itt tehettek meg: https://www.eoibudapest.gov.in/ascc/news_detail/?newsid=593

A Rāmāyaṇa táncdráma az Istenség Legfelsőbb Személyisége, Kṛṣṇa egy hőstettéről szól, aki a Tretā-korban egy hős íjász, Rāma formájában jött el a Földre, hogy megszabadítsa híveit a démonok és démonikus természetű személyek rémtetteitől. Rāma herceget és feleségét, Sita hercegnőt röviddel házasságuk után a dzsungelbe száműzték Rāma testvére, Lakṣmana társaságában. Az őserdőben vadászott az emberevő démonok hercegnője is, aki beleszeretett a délceg íjászba, Rámába. Miután a herceg elkergette és visszautasította őt, bátyjához, Rāvaṇához futott segítségért. Rávanában nemcsak a harag ébredt fel Rāma ellen, hanem olthatatlan vágy is gyúlt Sita hercegnő iránt, és elhatározta, hogy csellel, hű csatlósát őznek álcázva rabolja el őt. A démon sikerrel járt, a hercegnőt Lakṣmana varázsköre sem védhette meg. A démon Rāma herceg keselyű-barátját, Jaṭāyut is legyőzte, mielőtt elragadta a hercegnőt Laṅkā szigetére. Az összetört Rāma segítségére végül Hanumān, a majom seregek vezére sietett, aki felkutatta az elrabolt hercegnőt és seregével hidat épített az óceánon át, lebegő sziklákból, amelyre a Rāma nevet írták, és amelynek nyomai még ma is láthatók műholdfelvételen India délkeleti részén. Hanumana és Rāma serege végül győzedelmeskedett a démonok felett és kiszabadították a mindvégig hű hercegnőt börtönéből. Ezután hazatértek szülővárosukba Ayodhyāba. Az emberek annyira szerették és hiányolták Sītāt, Rāmāt és fivérét, hogy fényfüzérrel világították ki útjukat a Himālaya felé, amelyet “Dipavalinak” neveznek. Rāma győzelmét, mint a fény sötétség feletti diadalmát még a mai napig is, minden évben megünneplik Indiában és szerte a világon, csak úgy, ahogyan az óceán vizében még ma is ott lebeg egy-egy szikla a majomsereg hídjából.

A történeti korok szakértői szerint Rāma és családja kétmillió évvel ezelőtt éltek a Földön, tanításokkal teli történetüket a Rāmāyaṇa és a Rāma-carita-mānasa beszélik el.

Az előadó a Gauravani Dance Group magja eredetileg egy testvérpár: Gītāvalī, Natesvarī és Nṛsiṁha-jīvanī, akik gyermekkoruk óta táncolnak, mi több, táncdarabjaikhoz gyakran maguk készítik fellépő ruháikat, a különleges sminket és kellékeiket. Eredetileg Gītāvalī kezdett el bhārata-natyamot tanulni, majd kezdte el tanítani kisebb testvéreit. Később húga, Natesvarī Indiában is táncművészeti tanulmányokat folytatott a Venunad Kalakendra Iskolában, az Odisszi útjára lépve. Később, Magyarországon dr. Neethu E. Mohantól volt szerencséjük órákat venni. A táncos testvérekhez később budapesti és krisna-völgyi fiatalok is csatlakoztak, akik lassan olyanná váltak, mint egy nagy család, rengetegszer találkoznak, és tanulmányaik és hivatásuk mellett minden vasárnap 5 órán át gyakorolnak. A tánccsoport tagjai előadásaikkal gyakran egy másik világba kalauzolják nézőiket, ahol megismerkedhetnek Kṛṣṇával, a Legfelsőbbel, és az indiai kultúrával is. A klasszikus táncstílusok mellett modern táncokkal és pl. a Rāmāyaṇa színdarabbal varázsolják el vendégeiket. A csoport tagjai mind a Kṛṣṇa-tudatú hívők Közösségének aktív tagjai, akik fiatal koruk óta gyakorolják a lelki életet és Śrīla Indradyumna Swami és Śrīla Śivarāma Swami tanítványai.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/s/ramayana-dance-drama-by-gaurav/27005916922357059