Hűsítő töksaláta kaporral és joghurttal

Admin Hírek, Receptek, Saláták

Hozzávalók:

  • 1 db főzőtök
  • 2 evőkanál semleges ízű olaj
  • 1/3 kávéskanál asafoetida (vagy 1 gerezd fokhagyma lereszelve)
  • 1 csokor friss kapor
  • 5 dl joghurt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 kávéskanál só
  • frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés:
A főzőtököt meghámozom, félbevágom, eltávolítom a magos részt, majd a húsát vékony csíkokra szeletelem (mandolin szeletelőn vagy reszelőn). A kaprot finomra aprítom.

Egy közepes lábosban felhevítem a semleges olajat, hozzáadom az asafoetidát (vagy a fokhagymát), majd beleforgatom a tököt és a kapor felét. Közepes lángon párolom, amíg a tök saját levét elfővi és kissé összeesik. Ezután félreteszem hűlni.

Közben elkészítem az öntetet: a joghurtot összekeverem a sóval, néhány tekerésnyi fekete borssal, az olívaolajjal és a maradék kaporral. Ha a tök teljesen kihűlt, alaposan elkeverem a joghurtos dresszinggel.

Hűtőbe téve pár órát érlelem, hogy az ízek jól összeérjenek.
forrás:vegavarazs.hu