Hozzávalók:
- 1 db főzőtök
- 2 evőkanál semleges ízű olaj
- 1/3 kávéskanál asafoetida (vagy 1 gerezd fokhagyma lereszelve)
- 1 csokor friss kapor
- 5 dl joghurt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 kávéskanál só
- frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
Elkészítés:
A főzőtököt meghámozom, félbevágom, eltávolítom a magos részt, majd a húsát vékony csíkokra szeletelem (mandolin szeletelőn vagy reszelőn). A kaprot finomra aprítom.
Egy közepes lábosban felhevítem a semleges olajat, hozzáadom az asafoetidát (vagy a fokhagymát), majd beleforgatom a tököt és a kapor felét. Közepes lángon párolom, amíg a tök saját levét elfővi és kissé összeesik. Ezután félreteszem hűlni.
Közben elkészítem az öntetet: a joghurtot összekeverem a sóval, néhány tekerésnyi fekete borssal, az olívaolajjal és a maradék kaporral. Ha a tök teljesen kihűlt, alaposan elkeverem a joghurtos dresszinggel.
Hűtőbe téve pár órát érlelem, hogy az ízek jól összeérjenek.
forrás:vegavarazs.hu