Augusztus 26.: Dzsanmástami – Az Úr Krisna megjelenésének ünnepe

Fodor Sajtópont

Az Úr Krisna megjelenésének ünnepe, a Dzsanmástami az egyik legfontosabb vallási esemény a hinduizmusban, amelyet világszerte több mint egymilliárd ember ünnepel. Krisna születésnapját Indiában minden hindu család, valamint a világ számos más országában élő Krisna-hívők is örömmel és nagy odaadással ünnepelnek.

Krisna a legfelsőbb Istenség a hinduizmusban, aki személyesen több mint 5000 éve jelent meg a Földön eredeti alakjában. A hagyomány szerint Krisna megjelenésének egyik legfőbb oka az volt, hogy megszabadítsa a világot a gonosz erőktől és helyreállítsa a dharmát, vagyis az erkölcsi rendet. Élete és tanításai rendkívül gazdagok és sokrétűek, amelyek az egyszerű élettől, a falusi lét harmóniájától kezdve az emelkedett filozófiai és ontológiai tanításokig terjednek.

A Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének világszerte számos temploma, farmközössége és központja van, ahol a Dzsanmástamiról ugyanolyan nagyszabású és lenyűgöző látványt nyújtó rendezvénnyel emlékeznek meg, mint Indiában. Az ünnep során a hívek különféle vallási szertartásokkal, énekekkel, táncokkal és színdarabokkal idézik fel Krisna életének különböző eseményeit. A hívek ilyenkor különféle szertartásokon vesznek részt, valamint a Krisna tanításairól és életéről szóló előadásokat hallgatják, melyeken gyermekkori csínytevéseit és későbbi hőstetteit ecsetelik. A templomokat és otthonokat, valamint Krisna oltárát és formáját ilyenkor ünnepi díszbe öltöztetik. Különféle finomságokat készítenek, amelyekből szép felajánlást készítenek Krisnának, majd kiosztják a finom falatokat a résztvevőknek és a szegényeknek.

A templomok kapui éjfélkor is nyitva állnak, mivel a szentírások szerint Krisna éjfélkor látott napvilágot. Az énekléssel, tánccal és imákkal egybekötött ceremónia után megszentelt vegetáriánus ételeket szolgálnak fel a vendégeknek.

Dzsanmástami nem csupán egy vallási, hanem egy közösségformáló esemény is, amely lehetőséget ad az együttes imádkozásra és ünneplésre. A hívek ilyenkor mélyen elmerülnek az az Úr iránti szeretetben és az odaadó szolgálatban, amelyet hagyományosan bhaktinak neveznek. A bhakti a szeretetteljes odaadás útja, amely az egyéni lelket közvetlenül kapcsolja össze Istennel. Az összekapcsolódás lelki folyamatát pedig jógának nevezik.

Krisna tanításai és élete, amely az egyszerűség, a szeretet és a szolgálat fontosságát hangsúlyozza, ma is relevánsak és emberek millióit inspirálják. Dzsanmástami ünnepe emlékezteti a híveket Krisna folyamatos jelenlétére és kegyére, valamint arra, hogy az élet célja az Úr iránti odaadásban és szolgálatban rejlik.

Krisna születésének ünnepe arra emlékeztet bennünket, hogy hogyan lehet a legfelsőbb isteni elvek iránti hűséggel élni az életet. Ez lehetőséget nyújt mindenki számára, hogy elmélyüljön az egyéni lelki gyakorlatokban, építse közösségi kapcsolatait és kifejezze az Úr iránti odaadását.