Szeptember 11.: Śrīmatī Rādhārāṇī megjelenésének napja

Fodor Hírek

Śrīmatī Rādhārāṇī megjelenésének napja az egyik legszentebb és legörömtelibb ünnep a vaiṣṇava hagyományban – erre a növő holdas, 8. holdnapra a Bhadrapāda hónapban pedig éppen holnap emlékezünk. Ő Kṛṣṇa legkedvesebb társa, a szeretet megszemélyesült formája, aki az isteni odaadás és tiszta szeretet tökéletes példája. Rādhārāṇi nem csupán az isteni szeretet forrása, hanem minden bhakta iránymutatója, hogyan ápolhatják az emberek saját, önnön kapcsolatukat a Legfelsőbbel. Az Ő kegyelme által tapasztalhatják meg a hívők Kṛṣṇa iránti tiszta, önzetlen szeretetet.
 
A hagyomány szerint Rādhārāṇī Varsanában, Vrṇdāvana közelében jelent meg egy lótuszvirágon, a Yamunā folyó partján. Vrisabhanu király, aki éppen a folyó mentén sétált, rátalált erre a csodálatos gyermekre, és azonnal felismerte, hogy különleges, isteni gyermek, hiszen gyönyörű volt és elvarázsolta a királyt is. Bár Rādhārāṇi eleinte nem nyitotta ki a szemét, később, amikor Kṛṣṇa meglátogatta a családot, felnyitotta szemeit, nem véletlenül, hogy elsőként Kṛṣṇát láthassa.
 
Rādhika megjelenésének napján a hívők különféle módokon fejezik ki tiszteletüket: imádságokkal, énekléssel, böjtöléssel és különféle felajánlásokkal kedveskednek, Indiában meglátogatják szülőhelyét és a Rādhā Kundot is, amelyet saját kezével hozott létre a még gyermek Rādhā. Rādhārāṇī kegye mindenki számára elérhető, aki tiszta szívvel fordul hozzá, és segít, hogy közelebb kerüljünk az Istenség Legfelsőbb Személyiségéhez, Krṣṇához. Az Ő jelenléte és támogatása által a bhakták megtapasztalhatják az igazi belső békét, boldogságot és a Kṛṣṇával való kapcsolat végtelen mélységét. Rādhārāṇī megjelenése ezen a napon arra emlékeztet minket, hogy az isteni szeretet és odaadás mindannyiunk szívében ott rejtőzik, csak fel kell ébresztenünk.