Srí Prahláda Általános Iskola

Krisna-völgyben az általános iskolai oktatás már a Templom átadásának évében, 1996-ban elkezdődött. A gyerekek magántanulóként jártak a környékbeli (főként a somogyvámosi) iskolába. Krisna-völgyi tanárok készítették fel őket a félévenkénti vizsgákra, amiken rendszeresen szép eredményekkel szerepeltünk.
2002-ben került átadásra a jelenlegi épület az egyik gyülekezeti támogatónk, Priya-sakhī devī dāsī adományaként, illetve Gokularāja dāsa tervei alapján. Azóta folyamatosan itt zajlik az oktatás.

Az épület maximálisan 24 tanuló befogadására alkalmas. A tantermek, a tornaterem, a tanári szoba és a többi helyiség felszereltsége megfelel az állami előírásoknak.
A kis osztálylétszámok miatt a gyerekek kellemes, családias hangulatban tanulhatnak, ami hatékonyabbá teszi az oktatásukat és a nevelésüket.

2009-ben hivatalosan akkreditált intézmény lettünk. Pedagógusaink mind általános iskolai tanítói, vagy tanári végzettséggel rendelkeznek, emellett a vallási tárgyak oktatásában is képzettek. Többségük vaiṣṇava teológusi diplomával is rendelkezik.

Gurukula
Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek ugyanazt az értékrendet kapják a tanáraiktól az iskolában, mint a családtagjaiktól otthon, valamint Krisna-völgyben annak minden lakójától. A Nemzeti alaptanterv közismereti tananyagain túl célunk a lelki neveléshez kapcsolódó tárgyak (templomi ének-zene, védikus irodalom, szent helyek, templomi imádat, stb.) megtanítása. Mivel egy önfenntartó közösséget fejlesztünk, ezért a biofarmhoz kötődő tevékenységek (biokertészet, tehénvédelem, kézműves mesterségek, vegetáriánus főzés, stb.) megtanítása is része a mindennapi képzésnek.

Az Ökoiskola címet 2010-ben nyertük el. Rendszeresen szervezünk különböző programokat (konferenciák, tanfolyamok) a környezet-tudatossággal kapcsolatban. Évről-évre nagyon sikeresek az öko-rajzpályázataink. Emellett aktívan részt veszünk más környezettudatos versenyekben, pályázatokban (pl.: 2011. Zöldi Ákos – országos 2. helyezés) Iskolánk hazánkban kiemelkedő abban, hogy csak megújuló energiaforrásokat használ. A fűtés és a melegvíz-ellátás fával, az áramtermelés napelem és szélkerék együttes alkalmazásával történik. Általános iskolánk folyamatosan megtekinthető, s minden évben kb. 6-8000 vendég látogat el hozzánk.

Weboldal: http://oktatas.krisnavolgy.hu