A legjobb fűtő hatású étel: az upma

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

A leghidegebb téli időszakban nem árt, ha valami valóban fűtő hatású ételt fogyasztunk. Ilyenkor az Ájurvéda csípős levest, vagy meleg leveses búzaételeket javasol. A fűszerek és a búzadara együttesen az egyik legtáplálóbb és legjobb étel, amelyet Indiában meghűlés ellen fogyasztanak, édesen és sósan is. Az upma egy sós verzió, amit számtalan módon lehet variálni. A zöldségeket és magvakat ízlés szerint változtathatjuk, így az upma akár rendszeresen is a heti menü része lehet télen. Egy meleg reggelivel még -10 fokban is jól indul a nap!

Hozzávalók:
1 közepes paradicsom125785-south-indian-breakfast-green-beans-and-carrot-upma
2 szál nagyobb répa
1 bögre zöldbab
1 marék kesudió vagy mogyoró
2X1 tk olívaolaj vagy ghí
1 bögre búzadara
3 bögre víz
1 kis diónyi friss gyömbér
1 kk fekete mustármag
1 kk római köménymag (lehet őrölt is)
1 kk hing (hagyma helyett)
1 kk kurkuma
1 kk só
1 késhegynyi fekete bors
friss petrezselyem vagy korianderlevél

A répákat megtisztítjuk, hosszú vékony csíkokra vágjuk, a paradicsomot kockázzuk. A zöldbabot – lehet mirelit vagy konzerv is – megtisztítjuk a végektől, leöblítjük. Egy serpenyőben felhevítünk 1 evk zsiradékot és kipattogtatjuk a fekete mustármagot – fedő kell rá, mert tényleg pattog! – és a római köményt, hozzáadjuk a hinget. Ha a kömény őrölt, akkor csak később tegyük az olajba. A gyömbért megpucoljuk, mossuk, szeletekre vágjuk és halványan megpirítjuk. A zöldségeket a fűszeres alaphoz adjuk, a magot és a kurkumát is a serpenyőbe tesszük, sózzuk, felöntjük a vízzel és összepároljuk – a víz egészét nem kell elfőnie a zöldségeknek, hiszen ezt fel fogja szívni a búzadara!

Egy másik edényben 1 evk zsiradékot hevítünk (tisztított vaj vagy olívaolaj), a búzadarát pedig kis lángon halványbarnára pirítjuk benne. A már aranyló búzadarát felöntjük a vegyes fűszeres zöldséglével, 2-3 percig forraljuk, amikor is a búzadara megdagad. (Vigyázat a búzadara a víz hatására fröcsköl és pöfög összeöntéskor!) Forrón tálaljuk. Díszítésnek friss petrezselyemmel, korianderlevéllel és borssal hinthetjük meg, aki csípősebben szereti, késhegynyi chilivel is ízesíthet.

Jó étvágyat kívánunk!

(Fotó kösönet: ifood.tv)