Az univerzum titkait tárja fel a Védikus Planetárium Temploma Indiában

Admin Hírek, Kiemelt

Egy 500 éves jóslat válik most valóra: az indiai szent Gangesz folyó mellett teljes pompájában megjelenik a Védikus Planetárium Temploma.

A Védikus Planetárium Temploma (TOVP) lesz a Kṛṣṇa-tudat Nemzetközi Szervezete (ISKCON) virágzó lelki városának, Māyāpurnak a koronagyémántja. Māyāpur India Nyugat-Bengál államában, Kalkutta nyüzsgő városától 130 kilométerre északra helyezkedik el. Noha még kész sincs az épület, máris megkapó látványosságként emelkedik ki a vidéki táj buja zöldjéből.

Védikus Planetárium Temploma

Az ISKCON māyāpuri projektje, mely a szent Gangesz folyó, és a nem kevésbé szent Jalangi folyó összefolyásának közelében található, az 1970-es évek elején vette kezdetét egy kicsiny földbirtokon, maroknyi Kṛṣṇa-hívővel. Akkoriban az egyetlen épület egy egyszerű szalmakunyhó volt, milliárdnyi szúnyog társbérlővel. Ma egy többezres nemzetközi közösség alkotta település áll a helyén.
A láthatárt a TOVP és annak három hatalmas kupolája uralja. Mérete érzékeltetésére a TOVP építésvezetője, Premavatar Gaurāṅga das elmondja, hogy ha majd felkerül a főkupolára a légiközlekedést szolgáló jelzőfény, még a messzi Kalkuttából is látható lesz.

2015 februári állapotokról

A templom története
Hogy vajon minek India vidéki környezetébe egy ekkora, ilyen költséges épületet emelni Istennek? Ennek több oka is van: a sok-sok idelátogató hívő elméjébe mélyen bevési, hogy hite igenis érdemes egy ekkora erőfeszítésre; továbbá hozzáférést ad a védikus tudás kultúrájához és elveihez (a templom elkészültét követően évente 10 millió látogatót várnak ide). Aztán ott vannak az Úr Caitanya legközvetlenebb társa, az Úr Nityānanda jóslatai, aki megmondta, hogy öt évszázaddal később egy nagyszerű templom fog felépülni ezen a szent zarándokhelyen. Itt van még az Úr Caitanya és az Úr Nityānanda tanítványi láncolatának tagja, Śrīla Bhaktivinoda Thakur látomása is, aki ablakából a Jalangi folyó irányába, a mai ISKCON területe felé tekintve hatalmas templomot látott kiemelkedni.
Ő Isteni Kegyelme A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda, az ISKCON alapító ācāryája többször is kifejezte vágyát, hogy a jóslat beteljesítése végett tanítványai építsenek egy egyedi, páratlan “védikus planetáriumot”, ez pedig mutassa be az élet védikus magyarázatát a nagyközönség részére.

A templomokban bővelkedő környék jelenleg ötmillió zarándokot fogad évente. A TOVP megépülésével ez a szám exponenciálisan fog növekedni az Indiából és az egész világról ide tóduló érdeklődőkkel, akik mind ezt a látványos templomot jönnek majd megcsodálni.

Építészeti kuriózum, csodálatos látvány
Sok-sok akadály leküzdése után, a hosszasan érlelt építészeti koncepció megalkotását követően a jelen cikk írása idején a TOVP az első készültségi fokon tart, azaz az épületszerkezet már majdnem teljesen megépült.
A három kupola még a jelenlegi, burkolatlan állapotában is lenyűgöző látvány. A központi kupola magassága, a maga 113 méterével a világon a legnagyobb, beleértve a londoni Szent Pál-székesegyházat és az indiai Agrában található Taj Mahalt is.

A TOVP központi kupolája fölött lesz egy ún. kailas, ami egy arany cakrát tart. A kailas egy hagyományos, sajátos alakú torony, a cakra – korong alakú fegyver – pedig az Úr Viṣṇut képviseli, egy olyan oltalmazó szimbólum, amely minden Kṛṣṇa-templomon megtalálható. Ezeket titán-nitriddel fogják bevonni, amely egy aranyszínű, rendkívül kemény és ellenálló védőburkolat. “Azt mondják róla, hogy ‘örökké’ tart.” – mondja Ṣaḍbhuja das, a projekt igazgatója.

A beton kupolákat igen tartós, időjárás-álló “vörösbegy tojás kék” színű, kifejezetten ide gyártott kerámia csempékkel fogják burkolni, üvegbeton és Fabergé stílusú arany kerámiadísz csíkokkal.
A három kupolán kívül nyolc “catri”, ernyőszerű szerkezet is található majd a nyolc égtáj irányában. Ezeket hagyományos bengáli stílusban készítik, és szintén “vörösbegy tojás kék” színű csempékkel fogják burkolni, arany díszítésekkel. A homlokzati részen található “catrikat” az Úr Caitanya Mahāprabhut és az Úr Nityānandát ábrázoló hatalmas mozaikok fogják díszíteni.

A kész TOVP körülbelül 12 hektár alapterületű lesz. A templom szépségét számos park, szökőkút, medence és szabadtéri műalkotás fogja emelni. A külső falakat nemes márvány és homokkő burkolja majd a kék, a fehér és az arany árnyalataiban.
Az épületen belül a négyből három oltár bolíviai kék és vietnámi fehér márványból készül, a negyedik oltár viszont drámaian fekete gránitból, és arannyal erezett fehér márványból.

Védikus Planetárium Temploma

Az univerzum titkai egy csillárban
Amikor a látogató belép a templomba, a világ legnagyobb csillárjával találja szembe magát, mely kb. 60 méter magas és 30 méter átmérőjű lesz. A “csillár” az ősi leírásokon alapuló univerzum-szerkezetet fogja bemutatni, a pályájukon keringő bolygókkal. Ṣaḍbhuja szerint: “Ez a mechanikus csillár, óraszerkezetével együtt egy hatalmas kozmográfiai szemléltető eszközként szolgál majd; egy olyan nagypontosságú időmérő szerkezet lesz, mely bemutatja az égitestek mozgását és egyben a kozmikus megnyilvánulás magasabb régióit.” Ez az egyedülálló, csillárként szolgáló, mozgó, háromdimenziós modell, önmagában is páratlan csoda lesz. Magyarázó szövegek is segítenek majd megérteni, hogyan felelnek meg a modell mozgásai a látható univerzuménak és az afeletti világnak.

Folytatódik az utazás
A TOPV egy egyedülálló projekt, amely az ősi tudást egyesíti a modern technikával annak érdekében, hogy mementója legyen az általa képviselt dicsőséges hagyománynak. Śrīla Prabhupāda arra vágyott, hogy elődei dicséretére épüljön fel egy templom a legmodernebb technikával annak érdekében, hogy a földkerekség minden népe hozzájuthasson a lelki oktatáshoz. Valóban, tagadhatatlanul nagyratörő projekt, de amint Śrīla Prabhupāda mondta: “Azt szeretném, hogy az egész világ eljöjjön Māyāpurba.”

Krisnarupa devī dāsī

Forrás: Az ISKCON bejegyzésének 50. évfordulója jubileumi kiadvány

Adományozási lehetőség
A Védikus Planetárium Temploma nemzetközi összefogás eredményeként épül meg. Hívők ezrei a világ minden tájáról együttes erővel támogatják létrejöttét. A templomépítés régebben az uralkodók és gazdag kereskedők kiváltsága volt. De miért is tartották olyan fontosnak, hogy részt vegyenek egy megszentelt építmény létrehozásában? Természetesen mert az építő maga is bele foglalja lelkét az épületbe. A világ legnagyobb kupolájú és az egész védikus univerzumot feltáró, tudományos pontosságú épületegyüttes nagy falat lenne még a leggazdagabb embereknek is, de sok apró segítséggel és az összefogás erejével áthatva ez az épület méltó lehet, hogy képviselje Caitanya Mahāprabhu sankīrtana mozgalmát. Saṅkīrtanam, azt jelenti közösen, együtt énekelni az Úr Szent Nevét. Az összefogásban bármilyen apró adománnyal részt vehetsz, de haladhatsz nagyobb lépésekben is, részletek itt: http://tovp.org/donate/

Védikus Planetárium Temploma