Ételosztás az iszapkatasztrófa helyszínén

Admin Ételosztás, Hírek

Az iszapkatasztrófa helyszínén dolgozó önkéntesek és a rászoruló károsultak minden nap a déli órákban számíthatnak friss, meleg étel érkezésére.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége a hétfőn, Kolontáron történt katasztrófát követően folyamatosan nyomon követte a kárelhárítás eseményeit. Az árvízi jelenségeknél, illetve a mostanihoz hasonló ökológiai katasztrófánál, az első lépcsőfok természetesen mindig az életveszély elhárítása, ezt követően történik csak meg az alapvető életfeltételek – ivóvíz, élelmiszer – újbóli biztosítása, amelyben szervezetünk a helyiek segítségére lehet.

“A médiából, és magánúton, a helyszínről is úgy értesültünk, hogy az Ajka-Kolontár-Devecser térségben a katasztrófa elhárításán dolgozó önkéntesek, illetve az ott rekedt helyiek ellátása a körülmények miatt nem megfelelően megoldott. Az állapotok miatt pedig a tartós élelmiszer és ruhanemű jelenleg nem a leghatékonyabb segítség.

Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány, melynek konyhája a Budapesti Hare Krisna Templomban található, a szerdai napon előkészült a katasztrófaövezetben dolgozó, rászorulóknak történő meleg étel előállítására és kiszállítására, csütörtöktől pedig minden nap friss, meleg, főtt ételt oszt a helyszínen a vészhelyzet fennállásáig.

Elsődleges célpontunk a leginkább veszélyeztetett kolontári térség volt, a Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei igazgatójától, Dobos Ágnestől azonban azt az információt kaptuk, hogy a helyiek és az ott dolgozó civilek ellátása elégséges, és jelenleg másodlagos szempont, lemondanak a Devecsernél munkálkodók javára, ahol jelenleg a legkiélezettebb harc folyik a természeti környezet megóvásáért. Itt 270 házat öntött el a vörös, vegyi ár. A kárfelmérés jelenleg is zajlik, azonban hosszan elhúzódhat, ezért azonnali segítségnyújtásra van szükség.” – mondta el Szilaj Péterné, az alapítvány munkatársa.



A krisnás Ételt az Életért Alapítvány a katasztrófa elhárításának idején ezért ezen a területen folytat ételosztást minden nap a déli órákban. Az ételosztási munkálatokat az Ajkai, illetve a Devecseri Polgármesteri Hivatalok koordinálják.

“A folyamatosan változó terep miatt természetesen fel vagyunk készülve az akcióterv módosítására, igény szerint bármikor tudunk változtatni ennek körülményein. A helyi viszonyok jelenleg teljesen bizonytalanok, azonban bárhová érkezik is önkéntes segítség, nagy hasznát veszik.

Ezzel szeretnénk minden embert arra biztatni, hogy csoportosan, a megfelelő védelmi intézkedéseket megtéve, együttműködve a helyszíni katasztrófavédelmi erőkkel, bármilyen kétségekkel is, de induljanak el segíteni a katasztrófa helyszínére!”

Azok, akik otthonról nem tudnak elmozdulni helyi ruhagyűjtésbe foghatnak, adományvonalakon keresztül, és számlaszámra történő felajánlással is segíthetnek.

A Krisna-hívők ételosztással foglalkozó alapítványa is fogad felajánlásokat, amelyekből bővíthetik a napi kiosztott élelem mennyiségét. Segélyeket az alábbi bankszámlaszámra várunk:

Ételt az Életért Alapítvány 10201006-50280678 (megjegyzés rovatba: vörösiszap)

Sajtóinformációk: Szilaj Péterné (30/243-1486)