A Bhagavad-gítára tette le esküjét a kongresszusi képviselő asszony

Admin Hírek

Tulsi Gabbard több szempontból is úttörő az amerikai politikában. Ő az első hindu vallású személy, akit kongresszusi képviselőnek választottak. A megszokott zsidó-keresztény (Ábrahámi) hagyományoktól eltérően Ő a Bhagavad-gítára teszi majd le esküjét 2013. januárjában, munkásságának megkezdésekor. Gabbard asszony az első, aki a Bhagavad-gítára teszi le esküjét a kongresszusban. Korábban egy Minnesotából érkezett muszlim képviselő pedig a Koránra esküdött.

A Bhagavad-gítá korábban tehát még nem szerepelt e tekintetben és megjelenése a politikusok eskütételekor jól tükrözi, hogy mennyire növekszik a vallási változatosság a kongresszusban. Tulsi Gabbard, akinek keresztneve egy szent növényre (az Úr Krisna legkedvesebb növényére) utal, Szamoa szigetén látta meg a napvilágot, és 2 esztendős korábban költözött családjával Hawaii szigetére. Édesapja hívő katolikus, édesanyja azonban a hindu vallást követi, amelyet nem születésekor kapott, hanem Ő maga vette fel.

TULSI GABBARD

Az USA-ban a hindu vallást követők számát ma mintegy 600.000 és 2.3 millió fő közé teszik. A követők nagy többsége indiai származású. A vallási változatosság másik jele, hogy Tulsi Gabbard a kongresszusban egy Mazie Hirono nevű hawaii politikus helyét foglalja majd el, aki pedig buddhista és a szenátusba való megválasztásával Ő lesz az első buddhista szenátor.

Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai törvények nem követelik meg a vallásos eskütételt tagjaiktól, mindössze egy ünnepélyes megerősítést várnak el a hivatal elfoglalásakor, ugyanakkor nem vizsgálják az eskütevő vallását. A kongresszus, ahol Gabbard asszony politikusi pályafutását folytatja majd, meglehetősen színes vallási szempontból. Az 530 kongresszusi képviselőből 299 protestáns, 161 katolikus, 32 zsidó és 15 fő mormon, más vallások mellett.

Forrás és a teljes cikk>> www.huffingtonpost.com