A természet részeként születni – Várandósság és babaápolás egy ökofaluban

Admin Család

Tanácsok a babaápolás természetes módjaihoz.arról, milyen egy ökofaluban, egy természetközeli, de a megszokottól eltérő környezetben élni és tevékenykedni várandósként, illetve kisgyermekekkel. Milyenek a mindennapok itt nagycsaládosként és milyen természetes ötleteket, tippeket javasolnak kismama-társaiknak az itt élő asszonyok? Gyakorlati tanácsokkal és építő gondolatokkal gazdagodtunk.

Hogyan élik meg egy ökofaluban az édesanyák a várandósságot, olyan körülmények között, ahol nem használnak áramot, sokhelyütt még vezetékes vizet sem?

Fontos kulcsszavaink a tudatosság és tervezettség. Az életvitelünk szükségessé teszi, hogy napjainkat előre tervezzük, mellyel könnyebbé válik a látszólagos problémák elkerülése. Összhangban élünk a természettel, az évszakok és napszakok váltakozásával. Például a téli időszakban a fényhiány miatt több idő jut a pihenésre, míg a nyári időszak aktívabb, a hosszú nappalok több cselekvésre késztetnek. Általában este korábban lefekszünk, ami lehetővé teszi a koránkelést is. “Ki korán kel, aranyat lel”- tartja a mondás is és ez így is van. A korai órákat mi a lelki gyakorlatok végzésével, elmélyüléssel, meditációval, szentírások hallgatásával töltjük. Ezután kezdődik mindenki számára az aktív munka. Így a lelki életre is van időnk, amellett, hogy ugyanannyit dolgozunk, mint mindenki más. A várandósság ideje alatt sokszor ez a napi ritmus felborul érthető okokból, de ez sem jellemző mindenkire. Ilyenkor könnyített munkát végzünk egy ideig, aztán a várandósság vége felé már a leendő anyukák inkább pihennek és várják, hogy kisbabájuk végre megszülessen.

Lelkileg milyen élmény ez az időszak a természethez közelebb? Természetesebb, valóságosabb így a gyermekvárás, nyugodtabbnak mondható?

A biztonságot, segítséget nyújtó közösség eleve nyugodtabbá tesz, hiszen a leendő anyukák háztartási kisegítő ellátást kapnak. Szükség szerint a háztartás körüli munkákban, de akár gyermekfelügyelettel is besegítenek más édesanyák. A kismamák, újdonsült illetve tapasztaltabb anyukák szoros kapcsolatban állnak egymással, így élményeiket, tapasztalataikat megosztják egymással. Ezek a személyes kapcsolatok sokunkat átsegítenek a gyermekvárás, nevelés és ellátás nehéz pillanatain.

A vallásos életvitel miben járul hozzá a várandósság alatti pszichológiai átalakulásokhoz?

Mivel számunkra az élet kezdete nem a születést, hanem már a fogantatást jelenti, ezért már a nemzés pillanatában tudatosak vagyunk arról, hogy most egy lelket hívunk meg magunkhoz, akit a lehetőségeinkhez mérten próbálunk majd Isten-tudatosan nevelni. Ezért a várandósság számunkra egy szolgálat is Isten, Krisna felé, melyben a testünket arra használjuk, hogy egy lelket segítsünk az Istenhez vezető úton. Ezzel a felfogással nemcsak szebbé válik a várandósság amúgy is csodálatos volta, de a nehézségek és a problémák elviselése is könnyebb lesz.

A gyermekvárás mindennapi tennivalói hogyan történnek? Ugyanúgy szedik az itt élő kismamák pl. a kötelező vitaminokat? Mi jellemző ebben az időszakban életmódjukra? Milyen tisztító ceremóniákat hajtanak végre például?

A vallásos, Isten– és természetközeli életmódunk nemcsak a várandósság folyamán, de akár a szülésnél, a gyermekek ellátásánál, táplálásánál, nevelésénél is megmutatja hatását. A várandósság alatt főképpen a helyes táplálkozásra fordítunk nagy hangsúlyt, előnyben részesítve a megfelelő minőségű táplálékkal bevitt szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, de természetesen szükség esetén kiegészítjük ezt mesterséges vitaminkészítményekkel is.

 

Ez a szemléletmód később a gyermekek táplálására is érvényes. A hozzátáplálás időszakában és a későbbiekben is gyermekeink javarészt tiszta, bio-minőségű élelmiszereket kapnak. Természetesen ez a mi számunkra kicsit könnyebben elérhető, mint az átlagemberek számára, hiszen egy biofarmon élünk…

A szülés tekintetében is sokunk az alternatív megoldások hívei, minél kevesebb művi beavatkozással és lehetőség szerint kerüljük a felesleges gyógyszerek szedését. Ez természetesen a komplikáció nélküli várandósokra vonatkozik, az orvos által előírt utasításokat maradéktalanul követjük.

Az egyik legfontosabb ceremónia a születés idején is Isten neveinek éneklése, amely sokkal nagyobb erőt fejt ki, ha együttesen énekeljük. Ezért a szülést megelőzően szervezünk egy közös éneklést, ún. bhadzsant, ahol a jelenlévők áldásaikat adják a kis jövevény, kedvező testi és lelki fejlődéséért.

www.krisna.hu
www.krisnavolgy.hu

Milyen élelmiszereket érdemes várandósság idején fogyasztani és mit javasolt elkerülni?

Jó fogyasztani vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket, lehetőleg bio-minőségben. Kiemelném az amarántot, amely ideális tápanyagkiegészítő, magas vas-, kalcium- és magnéziumforrás, jelentős a jól hasznosuló fehérjetartalma is. Általában kerülni kell a tartósítószereket tartalmazó készételeket, melyek mérgezik a szervezetet, illetve a magas cukortartalmú, alacsony tápértékű élelmeket, melyek várandósság alatti problémákhoz vezethetnek (toxémia, terhességi cukorbetegség, stb.)

Milyen gyakorlati tevékenységekbe kezdenek ilyenkor az édesanyák?

Általában, mint mindenhol másutt, nálunk is nagyban folyik a babakelengye gyűjtés, amit így közösségen belül úgy oldunk meg, hogy egymásnak átadogatjuk a már nem szükséges babaholmit.
Van, aki gyermekkönyveket készít leendő csemetéjének, és természetesen mindenki törekszik arra, hogy ebben az “elnehezült” időszakban is aktívan élje a lelki életét, vagyis járjon templomba, hallgassa a szentírások tanításait és a Krisnát dicsőítő templomi énekeket. Hiszen ez kedvező hatással van a kis pocaklakóra is, aki már az anyaméhen belül megszerzi élete első lelki élményeit.

A táplálás anyatejjel történik? Ha ez nem megvalósítható milyen kiegészítés ajánlható, ami a legtermészetesebb?

Nagy százalékban anyatejjel tápláljuk babáinkat, ritkán van szükség kiegészítésre, azt is ideiglenesen használjuk. Anyukáink megfelelően képzettek e téren és nagy hittel rendelkeznek a szoptatás fontosságában, mentesek a tévhitektől, melyek a szoptatás ellen szólnak. Az anyatej tartalmazza az újszülöttek és kisbabák számára legszükségesebb tápanyagokat, megvédve őket a fertőzésektől és a megfelelő gyarapodásukat segítve. Szükség esetén, ha nehézségünk támad, szívesen fordulunk szoptatási tanácsadókhoz, akik saját tapasztalataik, és e területen szerzett tudásuk megosztásával segítenek.

Egy ilyen falusi közösségben hogyan jutnak el orvoshoz, védőnőhöz a kismamák?

Szerencsére igen magasszintűek a kistérségi orvosi szolgáltatások: 15 percnyire van az orvosi ügyelet, 30 percnyire 2 kórház, a védőnői ellátás pedig heti 3 napon vehető igénybe személyesen, telefonon pedig egész héten. Ezen kívül a Közösségünk saját orvosai sürgősség esetén a hirtelen felmerülő kérdésekkel bármikor felkereshetők.

Milyen játékokat játszanak az édesanyák az itt élő gyermekekkel, akik már nem karonülők?

A gyermekek itt is mindent játszanak, amit egyéb helyeken is, kivéve az elektronikus játékokat. A különbség annyi, hogy a szerepjátékaik Hanumánról, a csodálatos majomfiúról, Ráma királyfiról szólnak, vagy éppen Krisna valamely csínytevéséről szóló történeteket játszanak el. Ezek a történetek lehetővé teszik, hogy a kicsik megéljék erős érzelmeiket, a gyermekkori belső feszültségeket is helyes mederbe terelik, és sok élménnyel gazdagítják őket. Az olyan játékokat, melyek erősítik bennük az olyan kedvezőtlen tulajdonságokat, mint az anyagi élet utáni féktelen ragaszkodás, mohóság, irigység, próbáljuk elkerülni.

Milyen termékeket használnak az itt élők a mindennapi babaápolás során?

Többen használnak farmunkon mosható pelusokat, ami egy elég környezetbarát megoldás, de sajnos nem oldható meg mindenhol. Mi kézzel mosunk, ami egy háromtagú családnál bizony időben nem kis napi pluszmunkát jelent… Ahol ezt nem tudják megoldani, ott maradnak az eldobható pelenkák – de szerencsére ez kis számban fordul elő.

A babaápolásban előszeretettel használunk helyben készített termékeket. Például popsikrém gyanánt a jól bevált méhviaszalapú körömvirágos popsikrémet használjuk, vagy házilag is ki-ki elkészíti a maga tisztított vajas körömvirágos kenőcsét. A babafürdetést hidegen préselt olajokkal végezzük, melyből többfélét is, itt, nálunk termesztett bio-növényekből sajtolnak. A lenmagolaj kiváló egyes bőrbetegségek esetén, a napraforgómag olaj magas E-vitaminban, de használunk hideg időszakban kintről beszerzett szezámolajat is fűtő hatása miatt, vagy a közkedvelt mandulaolajat is.

A kisbabákat előszeretettel hordozzuk magunkon hordozókendőben, amely biztosítja számukra az anyukájukkal való állandó testkontaktust. Azon túl, hogy ez kedvezően hat a baba érzelmi fejlődésére, hasznos az anyukának is: mindkét keze szabaddá válik, a háta pedig nem fájdul meg a baba cipelésétől. Az ősi kultúrák ezen módszerének helyességét egyébként a mai modern gyermekpszichológia is alátámasztja számos kutatásával.

Csandrá deví dászí
Riport: Fodor Kata

Idén is megrendezésre kerül a Születés Hete Fesztivál. A védikus kultúra szüléssel, születéssel, gyermekvállalással kapcsolatos témáiról a budapesti Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központban hallhatunk.

Előadások, ingyenes tanácsadások >>
http://www.szuleteshete.hu/budapest-iii