Az önfenntartás elsajátítása az iskolában

Admin Hírek

Az önfenntartás tanulása közben a gyerekeink néha olyan titkokat tanulnak el a kertészektől, a tehenészektől, vagy másoktól, amikről még a tanáraiknak, vagy más egyszerűbb halandóknak sincs tudomásuk.

Nemrégiben a kertészetben Bála-módaka prabhu a magszigetelés műhelytitkaira tanított meg minket. A tökfélék esetében is könnyen előfordul, hogy ha nem túl messze vannak egymástól a főzőtök, vagy a cukkini különböző fajtáinak ágyásai, akkor a méhecskék és a többi rovar keresztbe porozza a növényeinket. Ekkor a termés gyakran meglepetést okoz azzal, hogy “öszvérek” születnek, a zöld illetve a sárga cukkni foltos lesz, és nem tudjuk a magját jövőre eltenni és újra vetni.

Ez ellen a magszigetelés eljárásával lehet védekezni. Amikor a tökfélék külön bibés és külön porzós virága éppen kezdenék a termékennyé válni, illetve termékenyíteni, akkor csipesszel lezárjuk. Ezt nevezik magszigetelésnek. Másnap pedig sa porzós virágokkal magunk beporozzuk a bibés virágokat. Természetesen a megtermékenyítés után ismét lezárjuk a bibés virágot, hogy ezután se történhessen utólagos beporzás a szél, vagy a rovarok által.

A nyári időszakban több alkalommal nyílt lehetősége a gyerekeknek a tehenészetben is elsajátítani komolyabb szakmai titkokat.

Antadhi pr. vezette a képzést. Az első alkalommal a Mehemed-óra volt. Tudjuk a versikéből, hogy “meg ne fogd a tehén farkát!”.Ezen kívül is volt még néhány balesetvédelmi szabály, amit be kell tartani a tehenészetben.

A második alkalommal már nem csak a tehenek, hanem a kicsit hevesebb természetű ökrök közé is bemehettek a gyerekek, és tisztogathatták őket. Az ökrök több, mint kíváncsi közeledésére kipróbálták a bot forgatásának technikáját, ami meggyőző érvnek bizonyult a továbbiakra. Így már kellő biztonságban érezték magukat a gyerekek.

Nagyon sokféle ismeretet elsajátítottak és begyakoroltak a tehenek gondozásának teendői közül. Az utolsó alkalommal már egészen odáig haladtak, hogy az ökrös szekér hajtását a legbátrabbak ki is próbálhatták. A többiek addig a bocifuttatás örömeiben merültek el. Mondanom sem kell, hogy ezek után van olyan gyerek, aki komolyabban tervezi, hogy tehenész lesz.

2012.09.10.
http://oktatas.krisnavolgy.hu