Oroszország elutasította a hindu szentírás betiltására vonatkozó kérelmet

Admin Hírek

Az eset tüntetéseket váltott ki Indiában. India neheztelését fejezte ki Oroszország felé a könyv-ügy kapcsán.

2011-ben az oroszországi Tomszk városában ügyészek egy csoportja kérvényt nyújtott be a bírósághoz, hogy a Krisna-hívők legfontosabb szentírását, tartalma miatt, nyilvánítsák szélsőséges írásnak és helyezzék tiltólistára.
Decemberben azonban a szibériai bíróság elutasította az ügyészek beadványát, mely kérvényezte, a Bhagavad-gítá kerüljön fel a szélsőséges nézeteket valló kötetek sorába. Ezzel egy kategóriába került volna olyan könyvekkel is pl. mint Adolf Hitler Mein Kampfja. Ezt követően az ügyészek fellebbezést nyújtottak be a határozat ellen.
A Bhagavad-gítá – Úgy ahogy van kiadványt a Hare Krisna mozgalom használja. Az írásra Indiában és a mozgalomban világszerte úgy tekintenek, ami a Legfelsőbb Úrtól személyesen szállt alá, több mint 5000 évvel ezelőtt.

„A tomszki bíróság (ismét) elutasította a kifogást” – nyilatkozta Szádhu Prija dász, a Press Trust of India hírügynökségnek. „A feljebbviteli bíróság fenntartotta az elsőfokú ítéletet.”A Bhagavad-gítá ismét biztonságba került a támadásoktól – írja levelében Bhaktividzsnyána Szvámí Mahárádzsa.

Az orosz Külügyminisztérium úgy nyilatkozott, a kötetben a szöveg magyarázatai kerültek vizsgálat alá, nem maga a szent szöveg. A vitatott kommentárokat a tiszteletreméltó és nemzetközileg elismert A. C. Bhaktivedanta Szvámí Prabhupáda írta, a Hare Krisna mozgalom megalapítója.
Az oroszországi Krisna-hívők úgy látják, az eset része annak a folyamatnak, amellyel az orosz ortodox egyház korlátozni kívánja a mozgalom tevékenységét.
A Bhagavad-gítá a hinduk egyik legfontosabb és legnépszerűbb szent könyve, amely egy beszélgetést ír le az Úr Krisna és Ardzsuna herceg között.

A előző évben indiai parlamenti képviselők követelték, hogy a kormány védelmezze meg a hinduk jogait Oroszországban. Kijelentették: „Nem fogjuk tolerálni, hogy megsértsék az Úr Krisnát”.

2012.03.22.
Press Trust of India nyomán
Fodor Kata