7+1 kérdés az imádságról, amelyet sohasem mertél feltenni

Admin Filozófia

Vajon az imáink azért találnak meghallgatásra, mert a megfogalmazott vágyaink így kimondásra kerülnek és fókuszt kapnak, vagy sokkal inkább azért, mert létezik egy tökéletes és teljes Személy, aki beteljesíti azokat? Az imádság valódi céljára és módjára keressük a választ.

Az ima erejéről és folyamatáról Balaráma dásza, a több évtizede Budapesten szolgáló Krisna-hívő szerzetes beszél az Ima Nemzetközi Világnapja alkalmából.

1. Honnan tudhatjuk azt, hogy az Úr, Isten hallja az imádságot? Hall bennünket?
Minden ima meghallgatásra kerül. A válasz pedig hihetetlenül izgalmasan érkezik.
Minden hang, valamint minden szó, ami a hangokból áll, arra való, hogy imádkozhassunk az Istenség Legfelsőbb Személyiségéhez.

2. Mi az imádság lényege? Mi haszna van az imádkozásnak?
Az, hogy kifejezzük Isten iránt érzett szeretetünket.
A felszínes imák nem fogják meggyőzni Krisnát, hogy megbántuk azt, hogy megbántottuk Őt, és nem csinálunk ilyet többé.

3. Szabad-e az Úrnak magunkról beszélni imáinkban? Illő-e megfogalmazni félelmeinket, kéréseinket, vágyainkat?
Igen, de amikor kifejezzük a megbánásunkat, azt egy pozitív, bizakodó hangulatban kellene tenni. NE SOPÁNKODJUNK, az ima Róla szól nem rólunk.
Röviden: Áruld el az imáidat, megmondom ki vagy! – viccelődik.

4. Ha imádkozunk, beteljesülnek a vágyaink?
Igaz, hogy az őszinte szeretettel mondott imákat az Úr teljesíti, de az őszinte szeretet jellemezte imák mentesek az önzéstől is. Tehát a hívő nem kér semmit saját magának az Úrtól, az Úr viszont, ismervén híve vágyát, megadja neki, amire szüksége van.

Egy idézet Nagy Lászlótól (1925–1978):
„Adjon az Isten szerencsét, szerelmet, forró kemencét,
üres vékámba gabonát, árva kezembe parolát,
lámpámba lángot, ne kelljen korán az ágyra hevernem,
kérdésre választ ő küldjön, hogy hitem széjjel ne dűljön,
adjon az Isten fényeket, temetők helyett életet
– nekem a kérés nagy szégyen, adjon úgyis, ha nem kérem.”

5. Van az imádkozásra alkalmas vagy éppen alkalmatlan körülmény, időpont?
Nincsenek szigorú szabályok, sőt ez még jobb is, mint templomba járni, és a védikus írások szerint már szó szerint az anyaméhben is el lehet kezdeni.

6. Az imádság egy előre betanult, fix szöveg kell, legyen, vagy saját szavainkkal imádkozzunk az Úrhoz? Melyik a jobb?
Ha egy egyház tagjai nem ajánlanak fel saját szívből jövő imákat csak azokat ismétlik amiket a tanítójuk ajánlott fel nem tudom hányezer évvel ezelőtt akkor az egész egyház hanyatlani fog

7. Hit nélkül, vagyis ha nem hisz valaki igazán Istenben, érdemes imádkozni? Az is hat?
Ne azért imádkozzunk, hogy Ö értse már meg végre, hogy mi mit akarunk, hanem azért, hogy mi értsük meg, hogy az Úr mit akar…

8. Milyen egy igazán szép ima?

Idéznék néhány részletet:

„ Srímatí Kuntí így szólt: Óh, Krisna! Hódolatomat ajánlom Neked, mert Te vagy az eredeti személyiség, akire nem hatnak az anyagi világ kötőerői. Mindenen belül és mindenen kívül is létezel, mégis mindenki számára láthatatlan vagy.

Tiszteletteljes hódolatom Neked, óh, Uram, akinek hasát egy lótuszvirágra hasonlító jel ékesíti, akit mindig lótuszvirágból készült füzér díszít, akinek pillantása olyan hűsítő, akár a lótusz, s akinek lábán lótuszvirágok lenyomata látható!

Uram, az örök időnek, a legfelsőbb irányítónak, a kezdet és vég nélkülinek, a mindent átható egynek tekintelek! Mindenkire egyformán szórod kegyed, s az élőlények között csupán a társadalmi kapcsolatok miatt van viszály.

Óh, Uram! Senki sem értheti meg megtévesztő, emberinek tűnő, transzcendentális kedvteléseidet. Senkit sem részesítesz különleges kegyedben, és senkire sem vagy irigy. Az emberek csupán gondolják, hogy részrehajló vagy.

Természetesen zavarba ejtő, óh, univerzum lelke, hogy cselekszel, bár tétlen vagy, s hogy megszületsz, bár Te vagy az életerő és a születetlen. Te Magad szállsz alá az állatok, az emberek, a bölcsek és a vízi lények közé. Ez valóban meghökkentő.

Óh, Krisna! Akik állandóan hallgatják, mesélik és ismétlik transzcendentális cselekedeteidet, vagy örömüket lelik abban, ha mások ezt teszik, minden bizonnyal megpillantják lótuszlábaidat. Egyedül ez vethet véget a születés és halál ismétlődésének.” – Srímad-Bhágavatam 1. Ének, 8. fejezetéből.

A Krisna-hívők életében rendkívül fontos az imádkozás folyamata. Ezt az odaadó szolgálat egyik útjának, módjának tekintik, a folyamat szanszkrit elnevezése vandanam. A hívők minden nap, korareggel imákkal köszöntik templomaikban az Úr különféle megjelenési formáit és 2 órás mantrameditációba merülnek. Ilyenkor jellegzetes kis imaláncukon ismétlik egyre az Úr Szent Nevét. Az imádság során a Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré szavakat vibrálják, amelynek jelentése Drága Uram, kérlek, foglalj le engem odaadó szolgálatodban – de léteznek más, egészen hosszú imák is, és a szerzetesek egyénileg, szívükből jövően is imádkoznak az Istenség Legfelsőbb Személyiségéhez.

www.krisna.hu
www.gangesz.hu