A Védikus Kultúráért Alapítványról

Fodor Oktatás

Vé.K.A. – A jó dolgok gyűjtőhelye

A Védikus Kultúráért Alapítványt 1992-ben hozta létre egyházunk. Fő céljaiként a védikus hagyomány és kultúra hazai bemutatását, a karitatív munka, az oktatás, a természetes életmód és környezetvédelem támogatását fogalmaztuk meg.
 
Célkitűzéseink
A célkitűzések megvalósítása 1993-ban bontakozott ki, amikor sikerült 150 (azóta már 220) hektár földterülethez jutnunk Somogyvámos külterületén, és elkezdődhetett a Krisna-völgyi Indiai Kulturális Központ és Biofarm építése.

Az alapítvány munkáját három fős kuratórium irányítja, s egy-egy projekt kidolgozásával veszünk részt a település szinten működő Krisna-völgy, mint egyházi program végrehajtásában. Az itt élő 150 fős faluközösség természetes módszerekkel termeli meg a szükséges élelmiszereket, és minden területen önfenntartásra törekszik. Alapítványunk több éve tagja a magyarországi ökofalu hálózatnak, 2002-ben itt rendeztük meg az országos ökofalu találkozót is.

Terveink között szerepel az ivóvíznyerő kút kiépítése és beüzemelése, megvalósult a szennyvíz kezelésének megoldása kombinált (gyökérzónás és energiaerdős) módszer alkalmazásával, valamint új erdőterületek folyamatos telepítése, nagyobb szántóterületeink erdősávokkal történő megosztása.

Az évente ide látogató 30 000 vendég ízelítőt kaphat az egyszerű, természetes életmód előnyeiből, ugyanakkor gazdag kulturális programban vehet részt. A tiszta, erkölcsös életmód és környezetbarát, hagyományos technológiák bemutatásával intenzív szemléletformáló tevékenységet végzünk. Vendégeink hosszabb időt is eltölthetnek területünkön, bekapcsolódhatnak a munkába, vagy nyári szemináriumokon képzésben vehetnek részt.

Jó kapcsolatot tartunk fenn a környező falvakkal, és folyamatosan segítjük a kisebbségben lévő vagy nehéz szociális helyzetű embereket, gyermekeket (továbbtanulási ösztöndíjak, élelmiszerosztás nyugdíjasok és nagycsaládosok részére, falusi rendezvények kiegészítése kulturális programokkal).

A Védikus Kultúráért Alapítvány az alapító célkitűzéseinek megfelelően, minden tevékenységi területen jelentős szerepet vállal a térség fejlesztésében, az együttműködés javításában, az idegenforgalmi vonzerő növelésében.

A Védikus Kultúráért Alapítvány fontosabb programjai
 
Az indiai kultúra megismertetése

  • Az ájurvéda szerepe és lehetőségei a nyugati orvostudományban (Indiában, Bombayben képzett orvosok előadásai orvoskollégáknak, természetgyógyászati szakembereknek)
  • Krisna-völgyi Búcsú – július (népszerű, országos szintű kulturális és idegenforgalmi rendezvény gazdag programmal: vegetáriánus főzőnap, faluvetélkedő, indiai esküvő, zenei bemutatók). az Alapítvány társadalmi munkával, környezetvédelmi és kulturális programokkal segíti a rendezvényt

Oktatási feladatok
Általános iskolai képzés fejlesztése és fenntartása Krisna-völgyben. A Srí Prahláda Általános Iskola a 2010-es évtől akkreditált intézménnyé vált. A gyermekek a képzés során nem csak a gyakorlati, reál-, és humán-ismereti tárgyakba, hanem a lelki kultúrába és az ahhoz kapcsolódó tantárgyakba is bepillantást nyerhetnek. Olyan különleges tanórákon biztosítjuk számukra a hasznos tudásanyagot, mint a környezet óra a gyakorlatban, zene és hangszerek megismerése és használata, vagy a védikus szentírások megismerése.

Szociális tevékenységek

  • „Toleráns Ifjúság Ösztöndíj” (Tehetséges és jó tanulmányi eredményekkel rendelkező roma fiatalok továbbtanulásának segítése a Pogány-völgye kistérség falvaiban)
  • Rendszeres ételosztások Somogyvámos és a környékbeli falvak rászorulói részére
  • Ájurvédikus Egészségház kiépítése Krisna-völgyben (a rendelkezésre álló épület átalakítása és a látogatók számára biztosított természetgyógyászati tanácsadó program kidolgozása)

Környezet- és természetvédelem

  • Részvétel a Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek Országos Találkozóján, Zalaegerszegen
  • A hazai „Ökofalu hálózat” tagjaként részvétel az országos találkozókon, az ökofalu program fejlesztése (önellátó gazdálkodás, megújuló energiaforrások használata és bemutatása, hagyományos építészeti megoldások, természetes élőhelyek védelme stb.)
  • Nádgyökérzónás szennyvíztisztító tervezése és kivitelezése, referencia program
  • A megkezdett tízhektáros botanikus kert és génbank további tervezése és kiépítése
  • Gyógynövénytermesztés, a méhészet fejlesztése
  • Tehénvédelem, tehenészet bemutatása, kiszolgáló épületek építése

Szeretettel várjuk Krisna-völgyben!

További információk: krisnavolgy.hu

Az alapítvány adatai

Védikus Kultúráért Alapítvány
Az alapítás éve: 1992.
Székhely: 8699 Somogyvámos, Fő u. 38.
Tel.: 85/340-299, Fax: 85/540-002
A kuratórium elnöke: Sölétormos Jenő
Adószám: 18018318-1-14
Számlaszám: MKB Bank 10300002 10632405 49020015