Amikor 166 millió ember éhezik

Fodor Ételosztás, Hírek, Öko

Szerte a Földkerekségen 840 millió ember alultáplált, 300 millió számára az étkezés nem elégséges, és mintegy 166 millió pedig éhezik. Ellátásuk korunk legnagyobb kihívása. Ez a feladat, fejlett világunkban még megoldásra vár! Október 16-át szegényélelmezési napként tartják számon, a Krisna-hívők filozófiája szerint azonban minden ételosztással töltött időszak, Élelmezési Világnap.

Sokkoló tények
1979-ben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO, Rómában az Élelmezés Világnapjává nyilvánította október 16-át. Célja, hogy felhívják a kormányok és a közvélemény figyelmét a szegénység elleni küzdelem fontosságára és az éhezés súlyos terhére. Szerte a Földkerekségen mintegy 840 millió emberalultáplált, 300 millió számára az étkezés nem elégséges, és mintegy 166 millió ember pedig szó szerint éhezik. Ez a szám csak Európában 23 millió, a gazdaságilag és társadalmi struktúrájában fejlett USA-ban pedig 37 millióra tehető. A Földön élő 6,5 milliárd emberből 1,1 milliárd számára a napi elégséges, tiszta ivóvíz sem megoldott. E kérdés minden embert érint bolygónkon!
Az Élelmezés Világnapja alkalmából szembesülünk azzal a ténnyel is, hogy valójában az élelmiszerek elosztása helytelen, nem pedig a mennyisége kevés, mert, míg Európában 23 millió ember alultáplált, addig majdnem 150 millió kórosan túlsúlyos. Minden évben kísérletet tesznek a szervezők arra, hogy felhívják a figyelmet a helyes megosztás, az egymásról történő gondoskodás fontosságára, a gazdaságilag fejlett, sok helyen kiugróan jómódú országokban pedig arra is, hogy megértsük az elégséges fogalmát, vagyis annyit vegyünk csak magunkhoz értékekben, táplálékban, ami valóban szükséges, a fennmaradóval pedig okosan gazdálkodjunk.

Ételosztás a Blaha Lujza téren

Ételt az Életért – minden nap
A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, szegényélelmezési programjának keretében, az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány égisze alatt, az év minden napján ételosztást folytat a fővárosban, a Blaha Lujza téren, ahol naponta több mint 500 adag meleg ételt oszt szét a rászorulóknak. Itt az év minden napja egy alkalom a szegényélelmezés támogatására.
Keddtől szombatig az Óbudai Családsegítő koordinálásával, a legszegényebb családok számára biztosítanak étkezést – mintegy 360 adag ételt -, ahol a kielégítő mennyiségű és minőségű étkeztetés egyébként nem megoldott. Az itt vendégül látottak ekkor nem csak egy egyszerű tál meleg ételt kapnak, hanem a gyermekek megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen friss gyümölcsöket, tejterméket, joghurtot is. Ezek az alkalmak valójában tápláló, egésznapi étkezést biztosítanak számukra.
„ Évekkel ezelőtt az Önkormányzaton keresztül lépett velünk kapcsolatba az Ételt az Életért Alapítvány. Nagyon örültünk megkeresésüknek, mert idős-, és gyermekétkeztetéssel is foglalkozunk. Az ételosztáson résztvevők között van olyan személy, akinek ez az egyetlen étkezési lehetősége a nap során. Olyan is akad, aki nem képes magának soha minőségi élelmet vásárolni, egy idős néni, pl. életében először itt evett joghurtot.” – mondta el Bleszkánné Kis Ildikó, az Óbudai Családsegítő Szolgálat helyettes vezetője. „ Az emberek 80%-a anyagi nehézségek és a munkanélküliség miatt lép kapcsolatba velünk, s ha az étkezését megoldják, akkor a felszabaduló összegből képes befizetni a számláit. Sajnos még mindig több személy szorulna segítségre, mint ahányon módunk van segíteni.” – tette hozzá.
A III. kerületben élők ugyanakkor szerencsés helyzetben vannak, mivel hasonló kezdeményezések országszerte, a források hiányában, csak elenyésző számban léteznek.

Termőföld, mint a tenger, mégis éhezünk
A krisnások filozófiája szerint az éhezés legfőbb oka korunkban a nem megfelelően szervezett étkeztetés, az anyagi javak egyenlőtlen elosztása. Nem pusztán területi megosztásról vagy financiális alapon történő megkülönböztetésekről beszélhetünk, hanem a termények hasznos, értelmes felhasználásáról. Nagy hangsúlyt kap munkásságukban a vegetarianizmus támogatása is, mivel a gabonával, zöldségekkel, gyümölcsökkel a népesség ellátása makulátlanul megoldható lenne, ám ha a Föld terményeit az állatoknak adjuk és az állat húsát értékesítjük, sokkal kisebb mennyiségű táplálékot oszthatunk el. Ekkor értékes tápanyagoktól is eleshetünk, ráadásul az állatokon is erőszakot kell tennünk. Elgondolkodtató, hogy vajon hány kg búza szükséges 1 kg hús előállításához?
Nézőpontjuk szerint fontos megérteni a szükséges mennyiség fogalmát is, és mind az egészséget, mind a lakosság helyes ellátását megőrzendő, az azon felül fennmaradó részt érdemes tervezetten felhasználni. Lelki tanítómesterük, a Krisna-tudatot nyugaton ismertté tevő Sríla Prabhupáda vágya szintén az volt, hogy az emberek ebben a fejlettnek tűnő, sok kényelmi funkciót felsorakoztató világban ne éhezhessenek, különösen a templomok közelében. A Krisna hívők így engedve tanítójuk kérésének és saját lelkiismeretük sugallatának, nem csak napi szintű ételosztásban vesznek részt, hanem katasztrófahelyzetekben is meleg, készétel adományokkal segítik a kármentést és az újjáépítést. Így volt ez a 2004-es cunami, a 2010-es rettenetes erejű Haitin történt földrengés, a nyár eleji magyarországi árvizek, és van most is, az iszapkatasztrófa színhelyén. E helyszíneken naponta 1000 adag meleg ételt osztottak ki a hívek.

Ételosztás a vörösiszapkatasztrófa helyszínén

Minőségi éhezés
A krisnások nagyon fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a mindennapokban is táplálkozzunk megfontoltan! Bár korunkban a boltok polcáról az élelmiszerek egyetlen fajtája sem hiányozhat, és igazán sokszínűnek tűnik a választék, rengeteg a gusztusosan elkészített, feldolgozott, szépen csomagolt eledel, valójában ezek igen nagy hányadában tápanyaghiányos termékek. A minőségi alultápláltság, a mennyiségihez hasonlóan, valójában kóros állapot, amikor a szervezet akár túlsúllyal is reagálhat a felhalmozódott cukorra, zsírra, és színezékekre, működéséhez azonban még a hasznos minimumot sem kapja meg. Így fáradtság, kimerültség, depresszió lesz osztályrésze a kizsigerelt egyéneknek, s így alakul ki a minőségi éhezés is. Ez ellen rostok, vitaminok, nyomelemek fogyasztásával védekezhetünk. A krisnások ezért törekszenek arra, hogy felkínált ételek változatosak legyenek, friss, nyers zöldárut is tartalmazzanak. „ Van olyan gyermek, akinek ez az alma a napi vitaminszükségletét fedezi. Más forrásból nem jut hozzá.” – meséli Ildikó – „Fontosnak tartom ezt a programot fenntartani, hasonlóan az iskolaidőn kívüli élelmezéshez, nyaranta ugyanis állami normatívából szintén családsegítő adott enni számtalan gyermeknek a kerületben.”

Az Élelmezési Világnapon érdemes átgondolnunk, hogy megfelelő minőségű táplálékokat fogyasztunk-e, ezek képesek-e megőrizni egészségünket, megfelelnek-e napi tevékenységünk szerint a kalóriaigényünknek, illetve azt is, miként tudnánk segíteni azokat a személyeket, akik külső segítség nélkül nem jutnak megfelelő ennivalóhoz?! Az Óbudai Családsegítő Szolgálat nagy örömmel fogad ruhaadományokat, játékokat, a Krisna hívők, élelmezési programjukhoz pedig az alábbi számlaszámra várnak felajánlásokat:

Ételt az Életért Alapítvány 10201006-50280678
www.karitativ.hu