Az egészségtanácsok labirintusában

Fodor Életmód

“Gyógyíthatatlan betegnek neveztek”,  és ezt sehogy sem fért a fejembe. Viszont volt egy másik nagy problémám is. A gyógyulásom után kétségbeesetten kutatva teljesen eltévedtem a sok jótanács, orvos, természetgyógyász, gyógytermék labirintusában. És végül mindig zsákutcába kerültem, falnak ütköztem. Így töltöttem el sok keserves évet. Most, hogy végre kijutottam ebből a szövevényes labirintusból, arra gondoltam, hogy lerajzolom, közzé teszem a térképét és a kijárat felé vezető utat.

A mai napon szeretnék Neked egy nagyon fontos, logikus, objektív útmutatót adni erről. Ennek a fényében a jövőben világosan látni fogod, hogy melyik út hová vezet. Ez a rávilágítás azért érdekes, mert a pszichológiai törvények és útjelzők alapján fogom elmagyarázni.

Nagy A. Csongor
Ráadásul ez rendkívül hasznos lehet számodra, mert mindezt a védikus pszichológia olyan módszerével mutatom be, mely nagyon egyszerű, és ha mélyebben megismered, nagy hasznát veheted az életed bármelyik területén. A munkádban, vállalkozásodban, kapcsolataidban, konfliktus megoldásban stb.
Én 20 éve tanulom, kutatom és tanítom a  védikus pszichológiát, mely egy csodálatos tudomány, az életünk térképét adja a kezünkbe. Elmagyarázza a három tudatszintet, és ez alapján tudhatjuk, hogy a döntéseinknek mi lesz az eredménye. Ahogy látni fogjuk, ez nem valami misztikus jóslat, hanem egyszerűen az általunk nem ismert törvények megértése.

A három pszichológiai tudatszint és az egészség

Most vegyük az egészség témakörét, és futtassuk végig a védikus pszichológia három tudatszint programján, és nézzük meg, milyen eredményt kapunk.

  1. A legalacsonyabb tudatszintet szanszkritul a tamasznak nevezik. Magyarul ez azt jelenti, hogy tudatlanság, sötétség.
  2. A második tudatszintet radzsasznak nevezik, ez a szenvedélyes hozzáállásnak a szintje.
  3. A harmadik tudatszintet, a szattvát viszont a felvilágosultság, kiegyensúlyozottság és bölcsesség jellemzi.

A legalacsonyabb, beteges tudatszint
A tamaszban, a legalacsonyabb tudatszinten akkor vagyunk, amikor a probléma, betegség, fájdalom, és elkeseredettség hangulata uralkodik el rajtunk. Ebben az esetben áldozatnak, tehetetlennek gondoljuk magunkat. Úgy éljük meg, hogy zsákutcába, reménytelen helyzetbe kerültünk, panaszkodunk, siránkozunk. Tele vagyunk negatív gondolatokkal.

Milyen megoldást választunk ösztönösen, ha probléma-tudatban vagyunk?

Úgy érezzük, ki vagyunk szolgáltatva, mivel ez a tehetetlenségnek, az áldozat szerepnek az állapota. Természetesen ebből az következik, hogy másoktól várjuk a megváltást és a megoldást. Ezért nem teszünk erőfeszítést az egészségünk fenntartására, sőt ellenkezőleg, a szervezetünknek nem megfelelő döntéseket hozunk. Ha orvoshoz megyünk, aki azt javasolja, hogy változtassunk az életstílusunkon: “Mozogj többet, kövesd ezt a diétát, ne igyál alkoholt, ne dohányozz” – nem tudjuk betartani, nem tudunk, nem akarunk változtatni! Éppen ezért az ezen a tudatszinten lévő betegek vonzódnak a csodákhoz, melyeknek az a lényege, hogy nem kell változtatnod az életeden, valaki megérint, rádnéz stb. és kész a varázslat, meggyógyultál, újjászülettél.
Mit tud tenni az orvos az ilyen betegekkel? Felír valami tünetenyhítő gyógyszert, vagy végső esetben megműti.
Ebben a zsákutcában, tehetetlen, vesztes tudatállapotban az eredmény egyre rosszabb, egyre kilátástalanabb.

A szenvedélyes tudatszint és az elhalasztott egészség
A következő a radzsasz tudatszint, amiről azt mondtuk, hogy a szenvedélyesség jellemzi. Ez az emberek nagy százalékára jellemző a mai világban. Egészség szempontjából tekintve ez egy átlag állapot.
“Elég jól vagyok, vagy úgy is mondhatnám, hogy MÉG jól vagyok.” De azért FÉLEK, amikor el kell mennem a szűrővizsgálatra, mert tudom, hogy hanyagolom az egészségemet.

Tehát ott a félelem, mivel van tapasztalatunk a betegségekről, a vele járó kellemetlenségekről, fájdalmakról, stb.
A betegséget NEM AKAROM, ezért SZÜKSÉGES megelőzni, valamit tennem KELL. Ezek a szavak arra utalnak, hogy ha foglalkozunk is az egészségünkkel, azt egyfajta kényszerből tesszük, nehogy akadályozza az élvezetünket.

Mi történik általában, ha valamit kényszerből kell tennünk: HALOGATJUK!  És ha már késő, akkor rohanunk, hogy “gyorsan-gyorsan segítsen már valaki!”
Ezen a tudatszinten csak  a szenvedéstől való félelem, vagy rosszabb esetben a szenvedés tud rávenni a változtatásra. Ebben az esetben hajlandóak vagyunk változtatni addig, ameddig meg nem gyógyulunk, és utána éljük majdnem ugyanazt az egészségtelen életet.

Milyen megoldásokat választunk a szenvedélyes hozzáállással?

A lényeg az, hogy gyors és könnyű, “instant” megoldás legyen, ami azt ígéri, hogy nem kell az életstílusunkról lemondani.
Ezt az igényt kielégítik a vitaminok, táplálék kiegészítők, valami csodálatos találmány, amit rendszeresen rádkapcsolnak, és jobban leszel stb.
Természetesen ezeknek is megvan a haszna, de a szenvedélyes hozzáállásból származó haszon.  Mivel gyors és könnyű megoldást keresünk, a haszon vagy hatás is gyors és könnyű, vagyis általában ideiglenes, tünetenyhítő eredményt kapunk.

A hosszú távú gondolkodás bölcs tudatszintje
Nézzük a védikus pszichológia szemszögéből, hogyan kell megközelítenünk az egészség témáját a kívánatos, hosszú távú és tartós eredmények érdekében?

Ez már teljesen más nézőpontot igényel. Ebben az esetben a hozzáállást nem a félelem hajtja, és nem kényszerből hozunk áldozatot. Paradigmát kell váltanunk: eszerint hihetetlen ELŐNYT, hasznot látunk az egészséges életmódban, ami sokszorosan megtérül, érdemes ebbe időt és energiát fektetni.
A betegség nagyon degradáló. Ezzel ellentétben az igazi szellemi és fizikai egészség együtthatása által nyújtott áldásos közérzet nagyon kevesek által ismert tapasztalat. Ennek hatására a szervezetünk képes természetesen regenerálódni, kitisztítani önmagát. Minden nap ezt teszi egyébként is. Ha nem zavarjuk meg, akkor a melléktermékekkel együtt a méreganyagok is távoznak a szervezetünkből. Amikor a szervezet anyagcseréje harmonikus, akkor energikusak, frissek, dinamikusak vagyunk. Kiválóan érezzük magunkat, jó a közérzetünk: pozitívak, lelkesek és kreatívabbak leszünk. Javul a szellemi képességünk és a koncentrációnk is. Mindez megnöveli a hatékonyságunkat a munkánkban és a magánéletünkben. A nehézségeket ebben a tudatállapotban könnyebben meg tudjuk oldani stb. Ez kívánatos hatás, de tenni kell érte. Mit kell tennünk?

Hogyan választunk a bölcsesség szintjén?

Idáig beszéltünk a megfelelő hozzáállásról és nézőpont kialakításáról. Ez nagyon fontos, de önmagában kevés.
A szattvikus tudatszintre jellemző a felvilágosultság, vagyis a megfelelő tudás. Ez három területet foglal magában.

  1. Testi szinten, a testtípusunknak megfelelő egészséges életmód kialakításához szükséges tudást, amit az Ayurveda, a legősibb orvostudomány ír le.
  2. Pszichológiai szinten pedig meg kell tanulnunk a tudományát az érzelmi elfojtásaink kezelésének, hogy ne okozzunk betegséget magunknak. Legmélyebb szinten az érzelmi konfliktusaink állnak, mint kiváltó okok a betegségeink hátterében.
  3. A konfliktus kezelése fontos, de még kevés. Én úgy hívom, hogy “mentális gyors tabletták”. Mert lehet, hogy megoldunk egy konfliktust, és kigyógyulunk egy komoly betegségből, de ha nem tanuljuk meg változtatni a jellemünket, akkor ott a potenciális veszély, hogy újra és újra beleesünk ugyanabba a konfliktusba. Ilyen érzelmi háttérrel alakul ki egy krónikus betegség.

A szattvikus szint igazi intelligencia, mely megértést, előrelátást, megelőzést jelent.  A megelőzést szeretik hangsúlyozni manapság, de a kiegyensúlyozó, változást hozó tudás nélkül általában ez tartalmatlan és gyakran csak reklámfogás. A megelőzés azt jelenti, hogy hajlandóak vagyunk időt és energiát befektetni a jövőnk érdekében, megérteni és kialakítani a megfelelő egészséges életet.
Ha akarjuk az egészséges élet előnyeit, akkor tennünk is kell érte, nincsenek kerülőutak.

Röviden:

  1. Nem vagyunk tehetetlen áldozatok! Ha létre tudtunk hozni egy betegséget, akkor vállaljuk a felelősséget, tárjuk fel a hibát, és hozzuk helyre.
  2. A gyors és könnyű megoldások ígéretesen hangzanak, de általában csak átmeneti, ideiglenes eredményeket hoznak.
  3. Álljunk hozzá másképp az egészséghez: Az egészségünk a legértékesebb erőforrásunk. Kiaknázatlan kincsünk. Értsük meg, hogy a betegségek a testünk válaszreakciói a mentális érzelmi elfojtásainkra. Ily módon a betegségeink azokra a legfontosabb mentális gyengeségeinkre mutatnak rá, amelyeken sürgősen, elengedhetetlenül változtatnunk kell. Ez egy nagy lehetőség a fejlődésre! Ha megtanuljuk, hogyan tudjuk ezeket kijavítani, akkor korlátainkat kitágíthatjuk. Ez az életünk minden területére nagy hatással lesz.

Az Intelligens gyógyulás és egészség módszere megtanítja (svl.hu), hogyan élhetsz  valóban egészséges, bölcs, kiegyensúlyozott és hosszú életet.

Jó egészséget kívánok Neked!

Nagy A. Csongor
az SVL alapítója
www.svl.hu