Az örök lélek tudománya

Admin Filozófia

Mit jelent az, hogy a lélek örök? A lélek sohasem született, keletkezésének nincs „dátuma”. Mindig létezett és létezik, s ennek nem vethet véget semmi és senki. Amikor ideiglenes növényi, állati, emberi testeket ölt fel és vet le, akkor úgy tűnhet, hogy megszületik és elpusztul, mindez azonban csak az anyagi testek váltakozása, a lélek e folyamatok alatt változatlan marad. Az anyag módosulásai ellenére ő mindvégig változatlan és egyéni tudattal rendelkező személy marad.

A lelkek csak az anyagi testek különbözősége miatt tűnnek eltérő személyiségeknek, vagy eredendően is vannak egyéni tulajdonságaik? Eredeti helyzetében minden lélek tudással és boldogsággal teli örök lelki testtel és lelki érzékekkel rendelkezik. Az a közös bennük, hogy mindannyian Krisnát szolgálják.

Mindezek mellett a különböző lelkek egyedi lelki testtel, különleges személyes tulajdonságokkal és érzésekkel rendelkeznek, s ennek megfelelően Krisnát is eltérő módon szolgálják. Bár a számuk végtelen, nincs két teljesen egyforma lélek.

Minden tudás dióhéjban
Isten teremtésének két fő része van: a magasabb rendű lelki világ és az alacsonyabb rendű anyagi világ. A lelki világban él Isten, Krisna, a Tőle származó egyéni lelkek társaságában. Ott mindenki Krisna elégedettségéért cselekszik, és ez tökéletesen boldoggá teszi őket. Az anyagi világ ennek csupán egy halvány tükre…

Valamikor Te és én is a lelki világban éltünk. Azonban a szabad akaratunkat használva elfordultunk Krisnától, és fejest ugrottunk az anyagi világba. Mint örök lelkek, ehhez az utazáshoz anyagi testeket öltöttünk magunkra, éppen úgy, ahogy egy búvár búvárruhát vesz, mikor a víz alá merül. Továbbra is örökkévalóak vagyunk, de életről életre halandó növényi, állati és emberi testekbe költözünk.

Emberi testben elkövetett tetteink a karma törvénye alapján elkerülhetetlen következményekkel járnak. Cselekedeteink révén néha jobb, néha rosszabb körülmények közé kerülünk. Az emberi élet ugyanakkor nagyon különleges lehetőség, mert a lélek itt megértheti, hogy került ide, hogyan szabadulhat meg szenvedéseitől, és juthat vissza boldogsággal teli, örök otthonába.

A lelki világ elérése érdekében távol kell tartanunk magunkat minden erőszakos cselekedettől, a mámorítószerektől, a szerencsejátékoktól és szabályozottnak kell lennünk a nemi élet terén. A lelki felemelkedést Isten neveinek, a Haré Krisna mantra szavainak rendszeres ismétlése, éneklése segítségével érhetjük el. Munkánkat pedig úgy kell végeznünk, hogy azzal elégedettséget szerezzünk az Istenség Legfelsőbb Személyiségének, Krisnának, de legalább ne okozzunk kárt más élőlényeknek.

Ha így élünk, és életünk végén, jelenlegi testünk elhagyásakor Krisnára gondolunk, akkor kétségtelenül vissza fogunk térni az Ő gyönyörű birodalmába, és soha többé nem kerülünk vissza az ismétlődő születés, a betegség, az öregség és a halál rabságába.