Friss zöldség egész télen át

Fodor Öko

Tévhit, hogy a zord téli napokon nélkülöznünk kell a kertből, erkélyládából származó friss zöldségeket. Persze, a nagy tápanyagtartalmú, tápláló gumók és gyökerek nagyobb részét a tenyészidőszakban kell megtermelnünk, a télen szedhető zöldségek inkább kiegészítésként, vitamin-pótlásként jöhetnek szóba.

A homokban eltett répa, krumpli, cékla és társaik a tárolás közben hétről-hétre sokat veszítenek beltartalmi értékükből, ezért is kaphatnak fontos szerepet a télen szedhető zöldségek – vitamintartalmuk ugyanis szinte változatlan. A télen szedhető zöldségek vad változatai szinte kizárólag úgynevezett téli egy- vagy kétéves növények, amelyek az őszi esők hatására csíráznak ki, leveleket hoznak, így tavasszal hamar képesek virágot fejleszteni. Vannak közöttük évelő fajok is – például a sóska -, amelyeknek azt a tulajdonságát hasznosítjuk, hogy leveleik a hideg időszakban is megmaradnak, fogyaszthatóak.

A rukkola téli zöldségként is kiváló. A belső, fiatalabb leveleket szedjük

Veteményes kertünkben az elmúlt években kiválóan bevált télen szedhető zöldség a rukkola, a mangold, a petrezselyem és a sárgarépa. Tavaly nem szándékos vetésből – a magfogás során véletlenül elpotyogtatott magokból – kikelt a veteményesben a spenót, a koriander és a kapor is. A spenót mint téli zöldség jól ismert, ám a koriander és a kapor számunkra is meglepetés volt.

A koriandernek legtöbben a magját ismerik fűszerként, azonban levelei is kiváló ízűek

Ha nem hagyatkozunk a véletlenre, akkor érdemes fajtól függően már nyár végétől kezdve vetni a télire szánt zöldségeket. Ősszel, pláne késő ősszel már általában nem jelent problémát a csapadékhiány, többnyire elég egyszer alaposan beöntözni a friss veteményt.
Ha jól számítottuk ki a vetésterületet, akkor a tél folyamán – akár még a hó alól is – mindvégig szedhetjük a friss terményeket.
Rukkola, zöldségek
A spenót az egyik legismertebb, egész télen szedhető levélzöldség

A piacon vásárolt, vagy a kertből kiásott petrezselyemgyökér is meghajtatható. Ha az ép gyökereket cserépbe ültetjük, és az ablakba állítjuk, tavaszig szedhetjük róluk a rendkívül magas C-vitamin tartalmú, ízletes leveleket.

A fodros petrezselyem levelei nemcsak ízletesek, hanem az ablak vagy a kert téli díszei is lehetnek

Szintén aktuális lehetőség a magvak csíráztatása étkezési célra. Feltétlenül biotermelésből származó, csiráztatásra való magokat vásároljunk (a vetőmagok növényvédő szerrel kezeltek lehetnek)! Nálunk kiválóan beváltak a szaküzletekben kapható csíráztató tálak. A családtagok körében legnagyobb sikert eddig a lucerna-, a retek- és a zsázsacsíra fogyasztása aratta. A reggeli vajas kenyérhez fogyasztva egész nap érezhető energetizáló-vitalizáló hatásuk.

Ide kattintva letölthető az a tábláza, amit Hadnagy Árpád és Tuza Sándor (Téli zöldségek c.) könyve alapján állítottam össze. Azok a télen is szedhető zöldségek szerepelnek benne, amit magunk is kipróbáltunk már.

Kun András

Legközelebb az étkezési répáról (tarlórépáról), erről a ma kevéssé ismert, különlegesen finom téli zöldségünkről írok.

www.okovolgy.hu >>