Ínycsiklandó vegetariánus receptek

Admin Receptek

Rasagulla az édességek királya
Ezt a történetet Candradoya prabhutól hallottam, aki egy kiváló szakács, s indiai barátja mesélte neki.
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagyon gazdag és jámbor király. Mivel országában mindenki az Úr Krisnát imádta, az egész birodalomban béke és jólét uralkodott. Az udvari bráhmanák /papok/ nagy figyelemmel és odaadással készítették az ételeket, köztük a messze földön híres rasagullát. Egyszer egy szegény bráhmana, egy vándorszerzetes érkezett az udvarba. A király nagy örömmel fogadta, és azonmód meghívta, hogy ebédeljen nála, kóstolja meg a sok finom, Istennek felajánlott ételt. A bráhmana örömmel el is fogadta a meghívást, a király pedig személyesen szolgálta fel az ízletesnél ízletesebb fogásokat. Addig addig kínálta, etette, hogy a bráhmana végül négyszer annyit evett, mint szokott.
– Kedves királyom – szólalt meg egy idő után, már egy mazsolát sem tudok lenyelni, úgy jóllaktam. Kérlek ne hozz több ételt, mert nem bírok többet enni.
A király erre megijedt:
– De hiszen még meg sem kóstoltad országunk hírességét, a rasagullát!
A király unszolására a bráhmana végül nagy nehezen beadta a derekát, és megevett egy hatalmas rasagullát. A király kisvártatva, hamiskás mosollyal így szólt:
– Kedves igazmondó bráhmana! Kérlek áruld el, hogy bírtad megenni ezt a hatalmas édességet, hisz az előbb még amiatt panaszkodtál, hogy egy mazsolát sem tudsz lenyelni.
A bölcs bráhmana azonban tüstént kivágta magát:
– Kedves királyom! Amikor palotád bálterme olyannyira tele van vendégekkel, hogy már egy légy sem bír beröpülni, ha megjelensz, a nép mégis kettéválik, és utat enged a királynak. Ugyanígy engedtek utat a gyomromban az ételek az édességek királyának, a Rasagullának is!


Rasagulla
/hófehér tejlabdák rózsavízszirupban/

Hozzávalók:

2 l tej
2 db citrom  leve /vagy 3 dl joghurt/
1 l víz
40 dkg cukor
3 ek rózsavíz

A 2 l tejet felforraljuk, s belekeverjük a citrom levét, lassan kevergetve kicsapatjuk a túrót. Amikor különvált a savó és a túró, kb. 15-20 percig állni  hagyjuk, amíg a túró lesüllyed az edény aljára.
Közben felrakhatunk a tűzre egy edénybe 1 l vizet 40 dkg cukrot, ezt összefőzzük kb. 10 percig ebből készül a szirup, amibe kifőzzük a golyókat.
Ekkor tiszta gézbe vagy pelenkába leszűrjük a túrót/ savóját  a folyadékot, ami a leszűrés után marad, el lehet rakni más ételekhez, s fogyasztható is/ langyos vízzel  átmossuk, majd kicsavarjuk. Akkor jó a túró, ha se nem túl száraz, se nem túl nedves. /ha száraz lett és van még savónk azt vagy tejet adhatunk még hozzá/ Ha nedves, akkor főzéskor szétesik, ha száraz, akkor nagyon morzsás lesz főzés után.
Asztalon vagy márványasztalon kézzel finomra gyúrjuk, majd golyókat /dió nagyságú/ formálunk belőle.
A forrásban lévő szirupba kifőzzük őket ehhez 20 perc kell. Az edényre tegyük rá főzés közben a fedelét, s az első 10 perc után nézzük meg a labdákat. ha már megnőttek, hideg vízzel spricceljük le, így ismét összemennek, 3-4 x meg lehet ismételni. Ettől fog csikorogni.
Miután megfőztük a labdákat, 3 ek rózsavizet rakunk ebbe a szirupba. Üvegtálkákba téve, lehűtve levével , a sziruppal együtt tálaljuk a hófehér tejlabdákat, az édességek királyát, a Rasagullát.

S hogy ne csak édesség legyen:

Ennek a sabjínak az elkészítését személyesen Sríla Prabhupáda tanította 1972-ben  néhány tanítványának A húsevők örömének nevezte, mert a sült sajt – fűszeres szószban megfőzve- állagában és küllemében egyaránt emlékeztet a húsra.

Paneer alu brinjal
Padlizsán, burgonya és házisajt/

Hozzávalók:
növényi olaj a sütéshez
3 nagy burgonya
2 nagy padlizsán
250 g házisajt
1 ek olaj
2 kk római kömény
1/2 kk összemorzsolt chili paprika
1/2 kk asafoetida /hing/
1/2 kk kurkuma
5 dl savó
1/2 kk őrölt koriander
1,5 kk só

A házisajt készítése a recept sorozat elején található. Tegyük félre a sajt készítéséből származó savót /az a lé ami akkor keletkezik amikor összeugrik a tej, s túró lesz/
A padlizsánt, burgonyát, sajtot, 2.5cm-es kockára vágjuk és olajban külön kisütjük.  1 ek olajban barnára pirítjuk a római köményt, beleszórjuk az asafoetidát, a kurkumát, pár másodperc után felöntjük a savóval, és őrölt koriandert rakunk bele felforraljuk. Utána pedig hozzáadjuk a sült zöldségeket, még kis lángon 20 percig főzzük.  A végén sózzuk meg. A burgonya fényes és aranysárga, a padlizsán puha, a sajt pedig lédús lesz.

Puri
zsiradékban sült lepény, kenyérféle

Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg fehér liszt
1/2 kk só
1 ek olaj
175 ml víz meleg
olaj a sütéshez

A liszteket a sóval összekeverjük, hozzáadjuk az olajat, apránként a vizet. Átgyúrjuk, fényes, kemény tésztát kapunk. Ebből kb 16 gombócot gyúrunk. Közben felrakjuk az olajat, amibe a lepényeket ki fogjuk sütni. /kb 1/2 l/
A golyókból egy nyújtófa segítségével kerek lepényeket nyújtunk. kb. 10-15 cm átmérőjűeket.
Amikor az olaj forró belerakjuk a lepényeket, s kisütjük mindkét oldalát.
Akkor jó, ha felfújódnak a lepénykék. Ezt úgy lehet elérni, hogy a tésztát nyújtás előtt kb 20-30 percig pihentetjük, fontos, hogy forró olajba rakjuk, amikor belehelyezzük az olajba őket le is nyomkodhatjuk a lepényeket.
Ünnepi alkalmakra szokták készíteni, finom kenyérféle, érdemes kipróbálni. Bármely étel kiváló kísérője.

Várom továbbra is kérdéseiket a [email protected] e-mail címen!

Üdvözlettel: Fodor Éva
/Rádhá-náma dévi dászi/

  • Ha teheti, látogasson el hozzánk és kóstolja meg éttermünkben hasonló fogásainkat!
  • Vegyen részt Ön is egy Krisna-völgyi hétvégi 3 napos túrán, ahol a pihenés mellett részt vehet az  igény szerint indított  főzőtanfolyamunkon is!