Vegetáriánus menű

Admin Receptek

Panir Maharani

Paradicsom leves sült házisajt-kockákkal
Ezt a könnyû, gyorsan elkészíthetõ bengáli levest személyesen Srila Prabhupada tanította követõinek 1968-ban Montrealban.
300 ml friss házi sajt (2 l tejbõl)
2 evõkanál sárgaborsó vagy teljes búzaliszt
100 ml ghí vagy növényi olaj a sütéshez
1 kávéskanál római köménymag
250 ml hámozott, darabolt paradicsom
1/8 kávéskanál csípõs pirospaprika
1/4 kávéskanál kurkuma
6 dl víz vagy savó
1 kávéskanál só
2 evõkanál friss korianderlevél, kapor vagy petrezselyem

A házisajtot 1 1/2 cm-es kockákra vágjuk, zsírpapírra helyezzük, majd megszórjuk a liszttel. 10 percig száradni hagyjuk. A ghít felmelegítjük, és óvatosan kisütjük benne a sajtot. Kiszedjük, és lecsöpögtetjük. A fennmaradó ghíbe beleszórjuk a római köményt, és megbarnítjuk. Belekeverjük a paradicsomot, a pirospaprikát és a kurkumát, és 3-4 percig fõzzük. Hozzáöntjük a többi hozzávalót és a sült sajtkockákat, és felforraljuk. Kis lángon 10-12 percig tovább fõzzük.
Elkészítési idõ: 35 perc.

 

Alma chatni

6 közepes alma
1 1/2 kávéskanál ánizs
2 evõkanál ghí vagy vaj
2 szárított erõs pirospaprika, összemorzsolva
1 kávéskanál kurkuma
50 ml víz
6 evõkanál cukor

Az almákat megmossuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A ghít vagy vajat felmelegítjük, a fûszereket enyhén megpirítjuk benne, belekeverjük az almát, és 5-6 percig pároljuk. Ekkor aláöntjük a vizet. Lefedjük, és nagy lángon, gyakran megkeverve kb. 15 percig fõzzük. Eddigre az almának meg kell puhulnia. Hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig fõzzük, míg a chatney besûrûsödik. Forró purival tálaljuk.

Elkészítési idõ: 30 perc

 

 

Padlizsán, burgonya és házisajt

Ennek a sabjinak az elkészítését személyesen Srila Prabhupada tanította 1972-ben néhány tanítványának. A “húsevõk örömének” nevezte, mert a sült sajt, fûszeres szószban megfõzve állagában és küllemében egyaránt emlékeztet a húsra.
ghí vagy növényi olaj a sütéshez
3 nagy burgonya
2 nagy padlizsán
250 g házisajt
1 evõkanál ghí vagy vaj és növényi olaj keveréke
2 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál összemorzsolt szárított erõs paprika
1/2 kávéskanál hing
1/2 kávéskanál kurkuma
5 dl savó
1/2 kávéskanál õrölt koriander
1 1/2 kávéskanál só
A padlizsánt, a burgonyát és a sajtot 2.5 cm-es kockákra vágjuk, és ghíben vagy olajban egyenként megsütjük. 1 evõkanál ghít felmelegítünk, barnára pirítjuk benne a római köményt, beleszórjuk a paprikát, a hinget és a kurkumát, majd néhány másodperccel ezt követõen felöntjük a sóval és az õrölt korianderrel ízesített savóval. Nagy lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a sült zöldségeket és a sajtot, és kis lángon kb. 20 percig fõzzük. A burgonya fényes és aranysárga, a padlizsán puha, és sajt pedig lédús lesz. Forrón tálaljuk.
Elkészítési idõ: 1 óra.