Istentől eredő egészség

Admin Életmód

Mindennek, saját jóllétünknek is létezik egy forrása, amelyhez visszatérve újra frissnek és valóban egésznek érezhetjük magunkat.

Testi-lelki egész-ség
Amikor az egészség elérésére törekszünk, akkor valójában testi és szellemi egésszé próbálunk válni. Jelenti ez a fesztültségek elengedését, a mindennapos zsongás lerázását, az ellazulást, a szellemi motiváltság és kreativitás állapotát, valamint a testi jólét megteremtését. Az egészségnek jelenleg, az iparosodott, komfortos nyugati világban sajátos kultúrája van. Számtalan módon javítható és megelőzhető a rossz, beteg állapot – ám gyakran az egészséget nem fenntartjuk, hanem a kicsapongó életvitelt időről időre valamilyen tisztítókúrával, böjttel, vagy gyógyszerrel orvosoljuk.
Az egészséghez kapcsolódik a szépség állapotjelzője, amely az egészség letükröződéseként értelmezhető. Az orvoslásra, prevencióra és a szépségápolásra így egy egész iparág rétegződött a jó közérzet címkéjével, igazán egészségesnek, és ami még fontosabb, elégedettnek, azonban csak kevesen vallják magukat!

Módszerek örvényében
Az egészség megőrzésének számtalan módját javasolják ma szakemberek. Amiben mindenki megegyezik, hogy a sport, a testalkatnak megfelelő mozgásforma elengedhetetlen a mindennapok során. A másik gyakran elképzelés, hogy korunk embere a kihasznált, felélt talaj és a felszíni vizek tisztátalansága miatt nem jut elegendő és megfelelő minőségű tápanyaghoz, vitaminhoz, rostokhoz vagy szennyezett élelmiszereket fogyaszt, ezért szervezetünkben súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki. Ezek a valójában egyszerű problémák egészen komplex tünetegyüttesként ölthetnek formát, így gyakran valamilyen kemikália szolgál átmeneti gyógyszerként a rosszul feltérképezett állapotra.
A minőségi éhezés főként a metropolisok lakóit érinti, akik a rohanó életmód hatására a számtalan bolti, éttermi és feldolgozott terméket fogyasztva, rendkívül sok kalóriát, de kevés hasznos tápanyagot vesznek magukhoz, így bár gyakran túlsúllyal élnek, szervezetük legyengül, fáradékonnyá válnak. Számtalan diéta, élelmiszerkiegészítő, és módszer közül válogathatunk, a széles repertoárból azon nem olcsó és nem is mindig célszerű választani.

Krisna

Istentől eredő egészség
Ha az egészséget egy kifejezetten transzcendens szemszögből közelítjük meg, akkor az egészség állapotáról attól a személytől kell tudakozódnunk, aki a köröttünk tapasztalható világot létrehozta. A teremtésből kiindulva, mindennek, így saját testi és szellemi jóllétünknek is van egy alapállapota, egy forrása, amelyhez visszatérve újra frissnek és valóban egésznek érezhetjük magunkat.
India több ezer éves bölcsessége, amelyet Vjászadéva az Úr egyik inkarnációja jegyzett le évezredekkel ezelőtt, az egészségmegőrzés szempontjából különösen nagy figyelmet érdemel. Egyetlen ősi írás sem foglakozik annyit az egészség megteremtésével, mint a Védák és magyarázataik. A Bibliában is találhatunk javaslatokat a helyes életvitelre, de pl. különleges kenyérreceptet is, a legrészletesebb életmódra vonatkozó leírás mégis talán az Ájurvédában található, amely az Atharva-véda része.
Az Ájurvéda vagy az élet tudománya név önmagáért beszél, hiszen a tartalmas élet alapja a belső rendszerezettség, a komfortérzet, vagyis amikor tevékenyek, aktívak, konstruktívak tudunk lenni. Ez lehetetlen egy beteg, kimerült állapotban. Az Ájurvéda éppen a betegségek megelőzésére fekteti a legnagyobb hangsúlyt.
Ez az ősi tudomány, a hagyomány szerint, Magától Istentől ered, az univerzum megalkotójától, ennél fogva a rendszer egészben tartásának, a kilengések mederbe terelésének művészete. A Védák az úgynevezett kinyilatkoztatott tudásformák közé tartoznak, vagyis ez olyan átfogó bölcsesség, amely a dolgok esszenciáját tárgyalja. Minden helyzetben alkalmazható, örökérvényű és minden problémára megadja a választ. Az Ájurvéda ezen belül az egészség állapotához ad iránymutatást. Ha szeretnénk fittek, életerősek lenni, akkor az eredeti forráshoz kell fordulnunk, az Ájurvéda által javasolt szabályokat és az általa kínált lehetőségeket megismernünk. Hogyha a benne foglalt egészségügyi tiltásokat és irányelveket figyelmen kívül hagyjuk, nem várhatjuk el, hogy szervezetünk makulátlanul működjön. Olyan ez, mint egy érzékeny elektronikai eszköz használati utasítása, ha nem tartjuk be az előírásokat, meghibásodik.

Életvezetési irányelvek az Ájurvédában
Az egészség összetevői a testre vonatkozó tiltások és javaslatok, és a szellemi frissesség alkotóelemei. Test és lélek csak együtt, összehangolva képes eredményt adni. A testi egészség eléréshez az Ájurvéda számos tanácsot ad, javasolja pl. a korai kelést és este a korai lefekvést, a rendszeres testmozgást, a test tisztántartását, legalább napi két fürdést, és a táplálékok helyes megválasztását. Kerülendőnek tartja a halott élelmiszerek fogyasztását, így a dögöket, a húst és halat, a lebontó folyamatokat végző gombát, és a bűzös, vagy túl erős, maró ételeket. Előnyben részesíti a lédús, fehérjében gazdag élelmet, a tejtermékeket, a gyümölcsöket, zöldségeket és a táplálkozás aranyát, a gabonát.
A mentális elégedettség eléréséről nem csak az Ájurvéda részben, hanem a Védák más fejezeteiben is olvashatunk, bár a kapcsolat testi szinten itt válhat nyilvánvalóvá. A pszichés elégedettség eléréséhez a forráshoz való visszatérést javasolja az ősi indiai bölcsesség. Ismerjük meg eredetünket, azt, hogy honnan és kitől származunk és elevenítsük fel Vele eredeti örök kapcsolatunkat. Tisztázzuk magunkban, hogy bár a test öregszik és folyton átalakul, belül a lélek állandó és változatlan. A lélek a test halódásakor elválik és tovább vándorol, vagyis egy örök szikra, az örök fiatalság forrása. A lélek eredeti helyzete, hogy a teremtőhöz kapcsolódik. Hasonló ez ahhoz, mint amikor a kisgyermek kötődik édesanyjához. Nélküle az élete értelmetlen, boldogtalan, és neki kiszolgáltatott. A lélek akkor érzi magát eredeti helyzetében teljesnek és egésznek, amikor kapcsolatba kerül transzcendens forrásával. A kapcsolat hiányában egy űr tátong az élőlényben, és ezt az űrt tökéletlen dolgok aligha tölthetik be. A mentális egészséghez hozzájárul a helyes összeállított étrend, de pl. a rendszeres, élethosszig tartó tanulás is, amely a tudat frissességét hivatott fenntartani.

Az egészség állapota tehát akkor valósulhat meg a legkönnyebben, ha követjük a testre vonatkozó tanításokat és visszaállítjuk a szellemi, pszichés jóllét állapotát is. Hogyha alkalmaként, ennek ellenére kileng egészségünk, kimerülünk, akkor is érdemes az állapot tudatos helyreállítása mellett a javulásáért a dolgok irányítójához fordulnunk. Az egészséghez való jog, minden ember alapvető, veleszületett joga. Egészsége megőrzéséért minden ember maga is felelős!

Egészségügyi világnap
63 évvel ezelőtt, április 7-én alapította meg az ENSZ a WHO szervezetét, vagyis az Egészségügyi Világszervezetet, amelynek feladata és célja a nemzetközi egészségügyi munka összehangolása. A szervezet kiemelten fontos feladatot lát el pl. a világméretű járványok megakadályozásának összehangolásában és a prevenciós munkák koordinálásában. A WHO a testi egészség megteremtésén túl a szellemi, mentális jólét fontosságát is hangsúlyozza, a kettő harmonikus működését propagálja.

Fodor Kata