Nava Vraja Saṅgamani – indiai zenei album

Fodor Hangtár, Hírek

Abban a reményben készítettük ezt a felvételt, hogy e lelki dallamok segítségével megidézzünk valamennyit Krisna-völgy (Nava Vraja Dhāma) varázslatos hangulatából…” – olvasható a borítón a készítők tollából. A különleges című, szanszkrit nyelven megszólaló zenei CD az indiai tradíció, azon belül is a templomi zenék kategóriájába tartozik. A hazánkban, Somogyban megbúvó Krisna-völgy pedig ennek a lelki és misztikus Indiának a kicsinyített és könnyen elérhető mása.

Az album első dala úgy csendül fel, akárha a Himalája hegyeiben meditáló szent bölcsek, a ṛsik földjéről szólna. Szinte látjuk magunk előtt a végtelenül magas és évezredek óta szent helyként tisztelt hegyet, az égbe törő magasságokat.

Om ajñāna timirāndhasya … „ – kezdi lágyan és végtelenül tisztán csengő hangon az énekes. Akkor is hibátlanul megérthetjük e sorokat, ha soha korábban nem volt dolgunk ilyen ősi nyelvekkel.
Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom…” – áll egy szanszkrit nyelvű énekeskönyvben a fordítás, s már tudjuk is: rendhagyó, vallásos zenével állunk szemben. Az invokáció, a lélekhez szóló mantrák megkapóak és garantáltan egy másik világba repítik a hallgatót.

Nava Vraja Sangamani, indiai zene, album

Guna-grahi dász legújabb zenei albuma, a Nava Vraja Saṅgamani a lelkek örök világához szeretne közelebb vinni. Hitelesen és ízesen hallunk tőle erről, hiszen neki magának is éppen Krisna-völgy, vagyis az a bizonyos Nava Vraja Dhāma az otthona (ejtsd: dháma; azt jelenti, szent hely, az Úr menedéke). Kṛṣṇa-hívő szerzetesként lelki tanítómesterének, s rajta keresztül magának Istennek ajánlja fel hódolatát. Már az első percben érezzük, hogy ez az album csodálatos módon kapcsolja be a finomfizikai érzékelőinket.

A gyönyörű mantrák az album elején még csak felütésként, ajánlásként szólnak, az album további részében azonban a legmagasztosabb mantra, a Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare Hare Rāma Hare Rāma Rāma Rāma Hare Hare – , vagyis e tömör jelentéstartamú szent szöveg vezeti végig a dallamokat. Ezt a mantrát éneklik Indiában a templomokban, tűzáldozatok, ceremóniák, esküvők, temetések esetén, egyszóval minden fontos eseményen és fordulópont alkalmával. „Nincs is szükség másra, – vallja a szerzetes – hiszen ez a legmagasztosabb és legteljesebb vers, ebben minden benne van.”

Szinte hihetetlen, hogy ezt az egy mantrát mennyiféle csodálatos dallammal ötvözhetik – s a keleti zenék szakértői ahhoz is kiválóan értenek, hogy egy-egy ritmus halk énekre vagy épp közös táncra hív-e, de azt is tudják, hogy mely napszakban mely dallam az illő, s mi pendíti meg a szív húrjait igazán.

A vezető énekest tradicionális hangszerekből álló együttes, ún. bhajan-csapat kíséri, a kórus egyenként válaszol az imákra, akár a visszhang. A zenei felépítettség komolyzenei igényességet mutat, így forgassuk, hallgassuk.

A mantrázás, vagy mantra-jóga korunkban divatos elfoglaltság ugyan, mégis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mantrákat mondunk ki, s milyen felkészültséggel és fókusszal tesszük azt. A fent leírt mahā-mantra, vagyis, ahogy neve is jelzi mahā, azaz nagy, a legnagyobb és legteljesebb ezek közül, amelynek mindhárom szava Isten egy-egy nevét rejti, tulajdonságokkal és különböző tartalmakkal felruházva. Az egész mantrát talán úgy fordíthatnánk: „Drága Uram, kérlek, foglalj le odaadó szolgálatodban!”

Az egész albumot végigkíséri ez az áhítatosság. Ne gondoljunk azonban rimánkodásra vagy szomorúságra, pusztán vidámság s vágyakozás fakad ebből az albumból, ahogy a lelkek vágyakoznak haza, vissza Istenhez,  E zenei CD-vel a szerzőnek nem titkolt szándéka a transzcendens világhoz hasonlatos atmoszférát kelteni. „Ahol minden szó egy ének és minden lépés egy tánc…” – fedik fel a szentírások a lelki világ jellemzőit.

Az imák hallgatása közben relaxálhatunk, megpihenhetünk és garantáltan feldobottabbak, energiával telibbek leszünk, ez ugyanis különleges hatással van a rohanó világtól megfáradt elménkre. Ugyanakkor meditálhatunk is, és ne felejtsük el, hogy a Kṛṣṇa-hit szerint a meditáció fókusza és célja Isten és az iránta érzett természetes szeretetünk visszaállítása. Kicsit gyógyír ez az album és kicsit inspiráció is: kívánj megízlelni ebből a lelki élményből még többet – sugallja.

A Hare Kṛṣṇa mantra különlegessége egyébként, hogy abszolút. Mivel tartalmazza Isten neveit, nem csak egy eszköz a lelki kiteljesedéshez, nem csak az út Őhozzá, hanem a cél is. Vibrálásakor maga a cél már benne van, benne foglaltatik a folyamatban. Az Úr ott lakozik minden őszinte imában – ezért is éneklik e dalokat olyan tisztán és alázatosan.

Végezetül külön méltatást érdemel a gyönyörű borító. Ma szinte alig láthatunk, sőt tapinthatunk ilyen ízléses, minőségi, és szép kiadványokat. Rajta a Kṛṣṇa-völgyi isteni pár, és Śrīla Prabhupāda is, a Kṛṣṇa-hívők alapító-tanítója, s mellé egy gyönyörű mantra a Brihad-Bhāgavatāmritából – ez azonban legyen meglepetés.

Nava Vraja Sangamani, indiai zene, album

Családosoknak külön jó szívvel ajánlható, megnyugtató és szép dallamai minőségi zenei élményt nyújtanak kisbabáknak, kisgyermekeknek is.

Nem árt még tudni, hogy az album adományokért megvásárolható a Hare Kṛṣṇa központokban vagy egyenesen a szerzőtől. A bevételeket a krisna-völgyi oltári imádatra, közvetlenül a hitéletre fordítják a szerzetesek.
Megrendelni itt lehet: 30 530 63 70