Jéghideg szilvakrémleves hőség ellen, 15 perc alatt!

Fodor Desszertek, Hírek, Levesek, Receptek

A legforróbb nyári napokon az ember szinte éhezik a hűtő hatású kissé savanykás ételekre.Vegetáriánus finomság a forróságban.

Fontos tudnunk, hogy az indiai élettan szerint a túl savanyú ételek pittásítanak, azaz nagy mennyiségben inkább már melegítenek, az édes, joghurtos-tejes-tejszínes étkek viszont hűtenek (kapha, nehezítő, hűsítő ételek). A túl sok cukor azonban öngól lehet, ugyanis a felszívódás után elkezd belülről égetni és hőt termelni. Nyáron ezért használjunk inkább fruktózt, nyírfacukrot, természetesen édes gyümölcsöket vagy fahéjat édesítésre.

Az ember és a természeti környezet számára is az a legjobb, ha idényszerűen az adott hónapban termő alapanyagokból választunk hozzávalókat ételeinkhez, ez ugyanis

1. rendkívül olcsó – főként, ha piacon vásárolunk

2. nagyon egészséges, az adott időszajban ami érik, annak vitamin- és ásványi anyagtartalma a lehető legjobban hasznosul

3. mivel az adott égövön terem, ezért a leginkább környezetbarát is. Nem kell nagy távolságokra szállítani. A legjobb, ha helyi termelőktől vásároljuk, így még benzinköltség sincs és nem puffogtatnak a kedvünkért CO2-t a levegőbe.

Szilvaleves

Az egyik legolcsóbb és legjobb nyári kedvenc a hamvas héjú kékszilva levese. A kék szilva szinte minden nagyobb magyar kertben megtalálható, szépen megterem, és nagyon gyorsan érik, ezért szinte fillérekért kapható a piacon július-augusztus hónapban. Kis mosás és magozás után már mehet is a süteménybe vagy a levesbe. Az indiai konyha előszeretettel használja továbbá csípős-pikáns, de édes szószokhoz, a csatnikhoz is.

szilva

A szilvakrémleveshez

½ kg szilvát megmosunk, magozzuk, kissé összedaraboljuk és kézi turmixal valamint 2 dl vízzel összemixeljük. Ez után ízesítjük: 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evk. barna cukor vagy fruktóz (esetleg fehér cukor), 1 kk. őrölt fahéj és 1/3 kk. őrölt szegfűszeg. Kerül bele – ezek az arányok garantált ízélményt nyújtanak. A fűszereket elkeverjük a szilvapéppel, majd közepes lángon felforraljuk és 3-5 percig főzzük. Végül lehúzzuk a lángról, hűtjük. Amikor már meghűlt a leves, 2 dl habtejszínnel felengedjük, és a hűtőbe tesszük.

Szilvafagylalt verzió
A ½ kg szilvát mindössze 1 dl vízzel dolgozzuk el, aprítjuk a kéziturmixal, és a fűszerek és főzés után a habtejszín mellé kb. 4 evk. tejfölt is adunk a kihűlt szilvakrémhez. Ezt műanyag edénybe a mélyhűtőbe helyezzük, fagyás után mandulaforgáccsal tálaljuk!

Jó étvágyat, jó hűsölést!