Színes programok várták az óbudai családokat

Admin Hírek

Gyermeknap alkalmából ünnepi kavalkád várta a Flórián tér közelében a kikapcsolódni vágyókat és mindazokat, akik kíváncsiak a Krisna-hívők életmódjára és India kultúrájára. Az Krisna-hívők “Ételt az Életért” programja itt is meleg étellel és élelmiszercsomaggal fogadta a rászoruló családokat.

Zene, hölgyek díszítése, ékszerezése, szent szimbólumok, édességek, illatok, színvilág – tradicionális elemek a mesés Keletről. Így lehetne összefoglalni mindazt, amit a Krisna-tudatú hívők és az önkormányzat szervezésében megrendezett családi nap kínált. A program apropóját a küszöbön álló gyermeknap adta.

Óbudai családi nap a Krisna-hívőkkel!

A Krisna-hívők jelenléte a kerületben nem újdonság, hiszen az „Ételt az Életért Program” keretében hetente 5 napon át biztosítanak meleg ételt közel 600 óbudai lakos számára. A családi napon a megszokott meleg étel mellett, fejenként egy-egy gazdagon megrakott élelmiszercsomaggal is kedveskedtek. Az ételek kiszolgálásában Bús Balázs, kerületi polgármester, illetve a helyi családsegítő intézet munkatársai is személyesen segédkeztek.

Mivel a naponta ellátott háztartások zömében gyermekek is nevelkednek, ez a nap elsősorban nekik kedvezett. A program részeként a gyermekek beülhettek egy valódi tűzoltó autóba, egy lufibohóctól pedig kérhettek bármilyen állatfigurát.

Óbudai családi nap a Krisna-hívőkkel!

Az alkotó sátorban különféle kézműves mesterségeket próbálhattak ki: nemezelhettek, fűzhettek gyöngyöt, lehetett színezni, festeni. Egy bűvész meghökkentő trükkökkel kápráztatta el kis közönségét. Az indiai hangszereken tradicionális dallamokat játszó együttes mellett szintén indiai motívumokat használó arcfestők díszítették a gyermekek arcát. A mesesátor szervezői interaktív játékokkal várták a csemetéket.

A rendezvényt a szervezők mellett több mint 40 civil önkéntes segítette. A programhoz csatlakozott az Összefogás Óbudáért Egyesület is, amely márciustól beindította a Békásmegyeri Közösségi házban a rászoruló gyermekek reggeliztetését, azzal a céllal, hogy egyetlen gyermek se menjen iskolába üres gyomorral. Az Egyesület ezen a napon különféle meglepetésekkel készült. Műveltségi teszt, készségfejlesztő játékok és sok csokoládélé várta kicsiket és nagyokat sátrukban.

Óbudai családi nap a Krisna-hívőkkel!

A Krisna-hívők ” Ételt az Életért” programjukon keresztül egyre több családdal, és gyerekkel kerülnek kapcsolatba, mivel a gazdasági válság gyűrűzése folytán egyre több középosztálybeli család kerül nehéz helyzetbe. Küldetésüknek tartják, hogy ellássák őket élelemmel, hisz ez a legalapvetőbb, és- kézzelfoghatóbb, testet tápláló segítség. Ezek a családok azonban életkörülményeik miatt egyéb területeken is hátrányt, hiányt szenvednek. A hívők több intézményben – családok átmeneti otthonában, bentlakásos gyermekotthonokban, fogyatékkal élők speciális intézményében – tartottak már azelőtt is gyermeknap, vagy egyéb ünnepek alkalmából rendezvényeket, hiszen lelkészek lévén a pszichés, vagy mentális nehézségekkel küszködő embereknek pozitív alternatívát tudnak nyújtani. A rendezvények sikere láttán 2012-ben az Óbudán élő, napi rendszeres ellátásban részesülő rászoruló családok gyermekeit is egy szokatlan, mégis érdekes program-összeállítással lepték meg, mely a családok számára ingyenes lehetőséget nyújtott nemcsak az élelmiszer-segély átvételére, de a kikapcsolódásra is.

Óbudai családi nap a Krisna-hívőkkel!

A rendezők remélik, hogy az egyre romló gazdasági-társadalmi folyamatoknak áldozatul eső családok és gyermekek felkarolásáért folyó küzdelemben akciójukkal felhívhatták a figyelmet a társadalmi összefogás fontosságára, szükségességére.