A vallásos ember jövőképe a 21. század elején

Admin Vallásközi - Egyházközi találkozók

Tegnap este, május 16-án a vallásos emberek elvárásairól, társadalmi szerepvállalásáról és hozzájárulásáról beszélgettünk (mindezt a jelen, modern társadalmunkban szemlélve), majd megemlítettük a közeli és a távolabbi jövőre vonatkozó lehetséges elképzeléseket is.
A bevezető előadást Wildmann János valláspszichológus, közgazdász (Pécsi Tudományegyetem) tartotta. Egy felmérés statisztikai anyagát mutatta be az Európai Unióhoz való csatlakozás megítélése kapcsán (katolikus viszonylatban).

Ezt követően kollégám, Kugler Zoltán és én (Govardhana das) beszéltünk a következő témákról: a hindu vallás európai jelenlétéről, egyházunk álláspontjáról állam és egyház viszonya tekintetében, a szentírásaink adta jövőképről, a más egyházakkal való viszonyulásunkról és olyan tendenciákról, amelyeket pozitívnak látunk (természetesen a negatívak mellett).
Ismertetőnket a Tan Kapuja Buddhista Főiskola egyik hallgatójának összefoglalója követte, majd a zsidóság képviselője tartott érdekes beszámolót a lehetséges alternatívákról, ami a közösségek életében felmerülhet. A kereszténységről moderátorunk, Dr. Balogh Judit beszélt. Az előadók sorát Sulok Zoltán és Abdul-Fattah Munif iszlámról szóló ismertetője zárta.

Még kb. fél órát beszélgettünk az előadókkal és a megjelent vendégekkel, majd újabb ismeretekkel gazdagodva indultunk hazafelé.