Ausztráliában kerül megrendezésre a Világvallások Parlamentjének találkozója 2009-ben

Admin Vallásközi - Cikkek, szemelvények

A világ vallásainak több ezer képviselője fog találkozni a 2009-es Világvallások Parlamentje konferencián, mely előreláthatólag a világ legnagyobb vallásközi eseménye lesz. Körülbelül 8,000-12,000 emberre számítanak Melbournben, 2009. december 3.-9. között. A találkozó célja, hogy a résztvevők párbeszédet folytassanak egymással, kapcsolatokat építsenek ki és megvitassák a világ közösségét érintő kritikus témákat. A vallási tradíciók széles köre vesz majd részt, többek között keresztény, zsidó, muszlim, buddhista, hindu, szik, bahá’i, dzsain és zoroaszter vallási képviselők.

„A Parlamenti találkozó egy olyan rendezvény lesz, melynek során a résztvevők a „másságot” tapasztalhatják meg” – nyilatkozták a szervezők a Világvallások Parlamenti Tanácsának (CPWR) weboldalán. „E találkozó elősegítheti az egyén saját vallási és lelki identitásának elmélyítését, illetve a saját tradícióján belüli vagy más irányzatok közötti kihívások, különbségek elfogadását.

A 2009-es rendezvény keretein belül 500 különböző programot terveznek: párbeszédeket, workshopokat, előadásokat és a vallási identitásról szóló tanácskozásokat. A találkozó tervezett témái között szerepel a társadalmi összetartás, szegénység, környezet és a terrorizmus. Beszélgetni fognak továbbá majd a környezet hanyatlásának és védelmének kérdésköréről, a nőkkel való kereskedelemről, az oktatásról, a társadalmi elszeparálódásról, a kényszervándorlásról, a globális terrorizmusról és a vallás szerepéről a modern társadalomban.

40 különböző országban szerveznek megelőző találkozókat, melyek előkészületek lesznek a későbbi Ausztrál rendezvényre. Melbournt jelölték ki a találkozó helyszínéül, tekintettel a sokféle vallási, nyelvi és kulturális irányzatra, melyek mind megtalálhatóak e sokszínű városban. Melbournt sokan a vallási közösségek közötti jó együttműködésről ismerik, főként vallásközi csoportjai, az oktatási programjai, valamint együttérzése miatt, melyet nehézségek és krízis helyzetek során tanúsít. Létezik például egy tanács Melbournben, melynek feladata, hogy állandó együttműködést biztosítson a vallási vezetők és a rendőrség között.

Korábbi találkozók időpontjai és helyszínei: 1993. Chicago, 1999. Cape Town, 2004. Barcelona.

Forrás és további információ: http://www.parliamentofreligions2009.org/