November – Damodara-vrata: A lámpásajánlások ideje

Fodor Hírek

2014-ben október 9-én kezdődik a Damodara-vrata, az Úr Krisna kisgyermekkori formájának, Damodara alakjának az imádata. A hívek egy hónapon át minden este a kedvtelésről szóló dal kíséretében kis lámpásokat gyújtanak és ajánlanak fel az Úr Krisna e különleges formájának. A kisgyermek Krisna a szentírások elbeszélése szerint csodálatos kedvtelései mellett – hogy szüleinek és barátainak kedvében járjon – egy huncut kisgyermek szerepét játszotta, aki rendszeresen „rossz fát tett tűzre”. Egy alkalommal, amikor joghurtot és vajat lopott, a magasban csüngve lepleződött le. Az édesanya ezért egy őrlőmozsárhoz kötözte, nehogy a rosszalkodások közepette kárt tegyen magában.

yasodakrsna

A kisgyerek Krisna a köteleket több alkalommal megbűvölte, s édesanyja sehogy sem értette, hogy a hosszúnak tűnő kötél miért nem elegendő a fia hasa köré. Az Urat lehetetlen korlátozni, megkötni vagy bezárni, édesanya szeretetét látva azonban végül engedte megkötni magát, s hangos sírásban tört ki, hogy hasson anyja érzelmeire. Damodara-vrata idején arra emlékezünk, hogy az Úr felfoghatatlan és korlátlan hatalommal rendelkezik, aki fölött az élőlényeknek semmilyen hatalmuk sincsen, azonban még az Istenség Legfelsőbb Személyiségét is megköthetjük, ha Ő maga belegyezik, iránta tanúsított odaadásunkkal, ragaszkodó szeretettünkkel.

Damodara időszaka igen bensőséges és szép egy hagyományt elevenít fel, sokan a karácsonyhoz hasonlítják. A hívők közül többen fogadalmat tesznek, hogy egy hónapon át esténként is ellátogatnak az Úr templomába, hogy hódolatukat ajánlják csodálatos személyének és kedvteléseinek. Ez az időszak, Kartika hónap különösen kedvez a fogadalomtételeknek és lemondásoknak, amelyek végzéséből és betartásából az ember erőt és szilárdságot nyerhet életében.

A lámpásajánlás eseménye nyilvános, minden nap 19:30-kor kezdődik Budapesten (a vidéki központokban, pl. Krisna-völgyben ez eltérő lehet). Érdemes e szép eseményre ellátogatni.

Képek az eseményről: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1461592430733598.1073741832.1434200416806133&type=3