Dialógus a United Religions Initiative európai vezetőivel

Admin Vallásközi - Konferenciák

Az URI (Kezdeményezés a Vallásközi Összefogásra) elnevezésű világszervezet 2000-ben alakult és mára a világ minden kontinensén elterjedt és elismert vallásközi párbeszéddel foglalkozó intézmény. A nonprofit szervezet célja elősegíteni a vallások képviselőinek olyan együttműködését, amely a békés egymás mellett élést segíti elő, egymás lelki tradíciójának megismerésével és tiszteletben tartásával.

Govardhana Dász (Tornóczky Gusztáv), egyházunk kommunikációs képviselője a szervezetnek már több európai konferenciáján is részt vett az előző években. Tavaly például Antverpen városában találkoztak, több, mint 20 európai ország különböző egyházi képviselői. Govardhana Dász egyébként támogató tagja is a szervezetnek és többször publikált annak hírlevelébe angol nyelven.

Idén augusztus közepén az URI európai vezetői úgy döntöttek, hogy Budapesten tartják többnapos, nyári vezetőségi egyeztetéseiket. A szervezetnek végzett önkéntes szolgálatuk mellett, 27-én délután több magyarországi egyház képviselőivel is találkoztak. Muszlim, keresztény, baha’i és hindu vallásúak egyeztettek közösen a vallások párbeszédének lehetséges módozatairól, kihívásairól és nehézségeiről is. Egyben az URI szervezetével és annak tevékenységeivel is megismerkedtek a hazai egyházi képviselők.

A United Religions Initiative hivatalos oldala: http://www.uri.org/