Vallásközi konferencia 2008

Admin Vallásközi - Konferenciák

„Hová vezet az Út és mi a Cél? A meditáció eszközei és végső célja” címmel vallásközi konferenciát rendezett a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, Buddhista és Krisna-hívő résztvevőkkel.

Idén az ELTE Gólyavár konferencia terme adott otthont az izgalmas vallásközi párbeszédnek a Buddhista és Krisna-hívők között. Mireisz László, a Tan Kapuja Buddhista Egyház vezetője és Sivarama Szvámi, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének vezető lelkésze voltak a beszélgetőpartnerek. A vitát Szent Iványi Ilona lelkész, teológiai oktató vezette.

Az idei párbeszéd témája a meditáció volt. Az igen divatos meditáció szó hallatán mégis sokan elbizonytalanodnak, vajon mit is jelent ez a szó? Hogyan kell meditálni? Felgyorsult világunkban bizony jól esik néha megállni, lecsendesíteni az elmét az érzékeket. Jól esik megpihenni kicsit, elgondolkozni, mi az én utam? Hová vezet az út és mi a cél? Három kérdéskör köré csoportosult a fő téma:
1. Kik vagyunk mi, örök-e az egyéniség, a személyiség?
2. Mi az elérendő cél? Van-e Isten? Van-e túlvilág?
3. Milyen út, folyamat vezet el az elérendő célhoz? Mit kell tenni? Kell-e egyáltalán gyakorlat?

Az érdekfeszítő kérdések megválaszolására 1 óra állt rendelkezésre és ezt követte a közönség kérdéseinek özöne. A konferencia alapgondolata, hogy szelíden vitatkozzunk ez alkalommal is tökéletesen megvalósult. Mindvégig egy érdekfeszítő, kulturált beszélgetés tanúi lehetett a kb. 120 fős közönség.

Az MTV1 „ Sokszínű Vallás” című műsora felvételt készített az előadás során, majd a program befejeztével interjút adtak a beszélgető partnerek, a moderátor és a rendezvény szervezője.

A két órás párbeszéd anyaga DVD-én is meg fog jelenni. Ezzel kapcsolatban a következő e-mail címen lehet érdeklődni: [email protected].

A konferenciáról sajtóanyag jelent meg a következő fórumokon:

http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=10&article_id=97600

http://pecs.hir6.hu/cikk/18252/080916_a_meditacio_utjai_es_a_vegso_celja

http://www.hirszerzo.hu/cikk.hova_vezet_az_ut_es_mi_a_celja_-_vilagvallasok_
kepviseloi_valaszolnak.79972.html