Dívali ünnepe Budapesten

Admin Vallásközi - Nemzetközi kapcsolatok

Dívali-Dípávali fesztiválra egész Indiában készülnek az emberek. A ”dípa” lámpást, gyertyát jelent, „vali” pedig sokat. Dípávali arra utal, amikor sok lámpást gyújtanak. Dívali ünnepét eredetileg a híres óind eposz, a Rámajána története alapján, tartották meg először Ajódja lakói, amikor az Úr Rámacsandra hazatérését várták 14 éves száműzetéséből. Utat szerettek volna mutatni Neki, hogy éjszaka is hazataláljon. Azóta minden évben lázasan készülődnek az indiaiak, hogy megemlékezzenek erről az örömteli eseményről. Ilyenkor egymást a „Boldog Dívali!” köszöntéssel üdvözlik.

Immáron hagyománnyá vált, hogy ez alkalomból itt Budapesten is ünnepséget szervez a Magyarországon élő hindu közösség. A rendezvényre meghívták a Magyarországon élő barátaikat, köztük más vallások képviselőit is.

Az estét ez alkalommal Ő Exellenciája Ranjit Rae, India nagykövete nyitotta meg. Elsőként a gyertyák meggyújtásával, majd ünnepi köszöntőjével. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségét Govardhana dász, Tornóczky Gusztáv képviselte. A közönséghez intézett szavaiban kiemelte a Dívali ünnep lelki vonatkozását a vaisnava megértés alapján. Ezt követően a Krisna-hívők Istennek felajánlott tradicionális tejkaramella édességet osztottak ki a jelen lévő több mint 200 fős közönség nagy örömére.