Ételt az Életért 2013 – beszámoló videóval

Fodor Ételosztás, Hírek

Alapítványunk az egész országban foglalkozik a rászorulók ingyenes ételosztás útján történő megsegítésével. 2013-ban számításaink szerint országosan közel 450 ezer tál meleg ételt és több tonna tartós élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt juttattunk nehéz sorsú embertársainknak.

A fővárosban működtetett nyilvános ételosztásunk tavasszal visszaköltözött a Teleki László térről a korábbi Blaha Lujza téri helyszínre, ahol továbbra is minden hétköznap több mint 500 embernek osztottunk meleg ételt. A rászorulók az ebéd mellé akár vacsorára is eltehető ételt is kapnak: pékárut, gyümölcsöt, joghurtot. Így összesen mintegy 150 000 adag étel talált gazdára 2013 során.

Családsegítő programunk keretében megközelítőleg napi 1000 álláskereső, nyugdíjas és rászoruló sokgyermekes család részére biztosítottunk gazdag ebédet, gyümölcsöt, tejterméket a hét 5 napján. E prevenciós szolgáltatásunkat Budapest két kerületében, a III. és a VII. kerületben működtetjük, a helyi szociális irodákkal és családsegítő szolgálatokkal együttműködve. Az ellátásnak köszönhetően a háztartások megtakarításra tehetnek szert, így lehetőség nyílik az adósságok törlesztésére, illetve elkerülhetővé válik a díjhátralékok felhalmozódása, a lakhatás elvesztése.

A 2010 óta működő élelmiszer segélycsomag-küldő szolgáltatásunk országszerte ismertté vált, így telephelyeinktől távol eső települések rászorulóit is támogatni tudjuk. A naponta 5-10 beérkező kérelem elbírálását követően a jelentkezőknek egy több ezer forint értékű, tartós élelmiszereket és higiénés kellékeket tartalmazó, 3000-4000 Ft értékű egységcsomagot juttatunk el. Havonta negyven háztartást tudunk segíteni ilyen módon.

Gyermekétkeztetési programunk keretében 2011 ősze óta a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Bokréta Lakásotthonok bentlakó gyermekei számára 50 adag komplex menüt biztosítottunk a hét 5 napján. Emellett több gyermekeknek szóló rendezvényen, eseményen vettünk részt, ahol játékokkal, édességekkel, tartós élelemmel segítettük a felnövő nemzedéket és családjaikat, pl. nyári táborozók, fogyatékkal élő gyermekek megsegítésével.

2013-ban több kiemelt ételosztásra került sor. Húsvétkor 1300 adag ételt és élelmiszercsomagot osztottunk szét a rászorultak között. Karácsonykor országosan mintegy 6500 adag ételt vagy csomagot, valamint meleg ruhát, játékokat ajándékoztunk szegény emberek tömegeinek. Az első alkalommal megszervezett Óbudai Családi Napon több mint 700 rászoruló családot, ill. egyedülálló személyt támogattunk meleg étellel, valamint gazdag élelmiszercsomaggal. Emellett színes programokkal, kézműves foglalkozásokkal vártuk a III. kerületben élő, nehéz sorsú gyermekeket és családtagjaikat. Idén első alkalommal rendeztünk kiemelt ételosztást a Jótékonyság, valamint a Szegénység elleni küzdelem Világnapján annak érdekében, hogy felhívjuk a társadalom tagjainak figyelmét a szolidaritás, az egymással szembeni együttérzés és felelősségvállalás jelentőségére.

Vidéki telephelyeinket tekintve Debrecenben és Egerben is rendszeres ételosztásokkal segítettük a rászorultakat, a helyi szociális ellátókkal együttműködve. Egerben az év második felétől már naponta 350 fő részére szolgálunk fel meleg ebédet, pékárut, gyümölcsöt a hét öt napján. 2013–ban megnyitottuk Pécsi telephelyünket is, ahol iskolákon keresztül havonta 50 élelmiszercsomagot juttatunk szegény családokban nevelkedő gyermekek részére.

2011 óta Alapítványunk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Pártfogó Felügyelői Szolgálatával együttműködésben fiatalkorú, és fiatal felnőtt, enyhe bűncselekmények elkövetésében érintett személyek jóvátételi, és közérdekű foglalkoztatásában vesz részt. Az alapítványunkhoz ítélt elkövetőkkel egy szilárd erkölcsi és lelki értékeket képviselő életmódot tudunk megismertetni, mely mintaként szolgálhat számukra. Önkénteseinkkel egy egymást tiszteletben tartó, békés közösség részeként tevékenykedhetnek, megtapasztalva, hogy ők is képesek hasznos, a köz számára is pozitív hatással járó munkát végezni.

Az év során számos kulturális, gasztronómiai, ifjúsági és szociális rendezvényen, szakmai találkozón képviseltük szervezetünket, nem csak kiadványokkal, előadásokkal, hanem természetesen ételeinkkel is. (Indiai gasztronómiai nap, stb.)

Mindennapi munkánkat és kiemelt akcióinkat közel 150 önkéntes segítette az év folyamán. Önkénteseink amellett, hogy a nagyobb akciók során segítettek az ételosztások lebonyolításában, a mindennapi operatív feladatokban (szállítmányozás, adománygyűjtés, reklám, stb.) is szerepet vállaltak.

Célcsoportunkat a háztartással nem rendelkezők, a létminimum alatt élők, a kisnyugdíjasok, és a nagycsaládosok alkotják. A fenti társadalmi csoportokon kívül roma családok, kallódó fiatalok (kábítószerfüggők, állami gondozottak), fogyatékkal élők, szenvedélybetegek, csökkent munkaképességűek, munkanélküliek, bedőlt lakáshitelesek, és egyéb rászorulók is megjelennek, így karitatív munkánk az esélyegyenlőség elősegítése és megteremtése jegyében zajlik.