Gandhi Nap Pécsett

Fodor Hírek

Mahátma Gandhi születésének évfordulója alkalmából Őexcellenciája Malay Mishra úr, az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövete ellátogatott a pécsi Gandhi Gimnáziumba.
A jeles napon az intézmény megemlékezést tartott az iskola névadójáról a diákok, a pedagógusok és díszvendégeik körében.

A rendezvényen részt vett a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége is, akik kulturális műsorszámokkal és népszerű indiai ételekkel kedveskedtek a diákoknak. Indiai zene, azaz bhajana, odisszi táncbemutató, valamint indiai sós csemegék, tea és édesség várta a gyermekeket. A rendezvény során a résztvevők tiszteletadásuk jeléül virágszirmokat ajánlottak Mahátma Gandhi emlékművénél.

Az ünnepség a kultúrák közötti párbeszéd kiváló példája. Az esemény megnyitóján a magyar, az indiai és a két roma himnusz is elhangzott, képviselve minden jelenlévőt. Malay Mishra nagykövet úr ünnepi beszédében említést tett a Nagykövetség által a jövőben kiírásra kerülő pályázatokról is, melyekkel a diákokat az iskola névadójával kapcsolatos tudásuk elmélyítésére, örökségének népszerűsítésére kívánják motiválni. Pécsett ezen kívül a Tudományegyetem Botanikus kertjében avattak fel egy újabb Gandhi emlékszobrot.