India nagykövete a vallások közötti kapcsolatról (2007. 03. 23.)

Admin Vallásközi - Nemzetközi kapcsolatok

India jelenlegi magyarországi nagykövete Ranjit Rae úr, aki március 23-án Rajeev Madan kultúrattasé társaságában meglátogatta egyházunk főiskoláját, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolát. Beszélgetésünk során a vallásközi párbeszéd is témáink között szerepelt.

India nagykövete évente több rendezvényünk vendége, megnyitó beszédeket, köszöntőket is mond nagyobb hindu ünnepeink alkalmából. Most első ízben látogatta meg főiskolánkat, magával hozva 52 ajándékkönyvet könyvtárunk számára. Érkezése után Asta Sakhi mataji (Szabó Csilla), igazgatónő vezetésével megtekintette az intézmény tantermeit, sőt még a diákokkal is váltott pár kedves szót, megemlítve saját iskolai tapasztalatait. Ezt követte az Indiából megrendelt könyvek átadása, majd közös vegetáriánus ebéd következett (nagykövet úr is ezt az étkezési szokást követi). Az ebéd közben főiskolánk tanáraival több témáról is beszélgetett Ranjit Rae. Az egyik téma, amire kíváncsi volt, az a vallások közötti kapcsolat és párbeszéd volt. Mivel ezen a téren én képviselem egyházunkat, ezért elmondtam nagykövet úrnak a tapasztalatainkat a témában, a vallásközi honlapot külön is megemlítettem. Örült annak, hogy egyházunk, mint az indiai kultúra egyik képviselője, toleránsan és tisztelettudóan viszonyul más egyházakhoz és felekezetekhez. Elmondta, hogy India egy jó példa lehet a világ számára ebben a vonatkozásban: a világon a második legnagyobb iszlám népesség lakik jelenleg is Indiában és évszázadok óta békésen élnek az alapvetően hindu ország területén. Mindez a kölcsönös tisztelet és elfogadás miatt lehetséges.
Beszélgetésünk végén nagykövet úr kifejezte, nagyon szeret nálunk tartózkodni és mindig olyan jó kedvre derül a társaságunkban.