Szivárvány fesztivál volt a Marczibányi Téri Művelődési Központban (2007. 03. 25.)

Admin Vallásközi - Nemzetközi kapcsolatok

India egyik legszínesebb ünnepe – a szó szoros értelmében – a Holi néven ismert fesztivál. Ennek alkalmából különböző színű porral szórják be egymást az emberek az utcákon és váratlan helyeken meglepetésszerűen. Az egésznek nagyon vidám a hangulata. Az ünnep eredete a hindu vallásban gyökerezik, Krisna és társai gyermekkori kedvteléseit megjelenítve. Március 25-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban került megrendezésre Holi ünnepe.

India nagykövete, Ranjit Rae nyitotta meg beszédével a programot, amelyben az indiai-magyar kapcsolatok fontosságáról beszélt. Az ünnep alkalmából örömmel köszöntötte a több, mint 500 fős vendégsereget.
A megnyitó után közösségünk bhajanát (indiai vallásos zene) tartott, amit a jelenlévők nagy örömmel fogadtak. A „Jaya Radha Madhava” c. darabot játszották, majd a Hare Krisna mantrát. Ezután több más hindu szervezet képviselői is a színpadra léptek, tradicionális zenét és táncokat adtak elő. Gítávali devi dasi, közösségünk egyik művész tagja bharatnatyam táncot adott elő, ami Krisna egyik társáról, Ganésáról szólt. Egyenesen Franciaországból érkezett az egyik indiai előadóművész, aki a különös hangú húros hangszeren, a Sarod-on játszott.

Mialatt a színpadi program zajlott, a földszinten változatos kirakodóvásár és bemutató várta a kedves vendégeket. Egyházunk kiadványokkal, prospektusokkal képviseltette magát. Többen érdeklődtek Krisna-völgy, az új Budapesti Hare Krisna Templom és különböző tanfolyamaink iránt. Összességében egy vidám és jól szervezett program volt az idei Holi fesztivál.