Látogatás a Dohány utcai Zsinagógába

Admin Vallásközi - Egyházközi találkozók

1859-ben avatták be Európa legnagyobb zsinagógáját. Vendéglátónk Polyák Ágoston a kapuban fogadott bennünket. Szigorú biztonsági ellenőrzések után léphettünk be a Mór-romantikus stílusú épületbe. Üdvözöltük egymást a katolikus, református, iszlám és buddhista résztvevőkkel. A zsinagógában a férfiak és a hölgyek a főhelység kettéválasztott hajójában foglalnak külön helyet. Közösen vettünk részt a szombatköszöntő ceremónián. A szombat a zsidóság egyik legszentebb ünnepe. Az ünnep előző este kezdődik a naplementével. A hívők az előimádkozó pappal közösen zsoltárokat énekelnek vegyes kórussal, orgonával kísérve. E zsoltárokat a hét 6 napjára mondják el először, ezt követi a szombatköszöntő zsoltár és végül az esti imák. Imákat ajánlanak fel Isten szent nevének dicsőítésére is.
A ceremónia után Ágoston az épület előtt rövid előadást tartott a Zsidó hitvallásról és a különböző felekezetekről. A kérdések megválaszolása után rövid sétára indultunk közösen a zsidó negyedben. A Wesselényi utcában megtekintettük a Hősök templomát, melyet 1931-ben avattak fel. A Rumbah Sebestyén utcában található a híres bécsi építész, Otto Wagner által tervezett és 1872-ben felavatott zsinagóga. A zsidónegyed kereskedelmi központja régen a Király utca volt. Továbbhaladva elértük a Kazinczy utcát és itt megnézhettük az 1913-ban épült ortodox zsinagógát. A szecessziós stílusú épületben sok magyar motívum található a külső és belső dekorációban.
Sétánk itt ért véget és az épülettel szemben található központban érdekes kérdésekkel tarkított kerekasztal beszélgetéssel folytatódott.

Köszönjük szépen ezt a szép estét és a kedves vendéglátást.